Kamu yayıncısı NOS’in hükümete yakın kaynaklara dayandırarak verdiği bir haberde, kabinenin belirli şartlar altında enerji faturasını ödeyemeyen vatandaşlara destek olmak için yeni bir uygulamayı hayata geçireceği belirtildi.

Haberde; hükümetin bu yıl içinde yüksek enerji fiyatlarının sonuçlarını hafifletmeye yönelik hazırladığı planın bir parçası olan uygulamada vatandaşların enerji borçlarının devralınmasını hedeflendiği kaydedildi.

Kimler yararlanacak?
Uygulamada faturayı ödemek için hiçbir alternatifi kalmayan ve elektrik veya gazı kesilme seviyesine gelen vatandaşların faturaları, hükümet ve enerji şirketleri tarafından devralınacak. Kaynaklara göre uygulama bu yıl içinde ve kış gelmeden hayata geçirilecek. 

Yapılan hesaplamalara göre bir milyondan fazla hane artan enerji fiyatları nedeniyle mali krizle karşı karşıya. Bu hanelerden 600 bini daha önce hiç fatura ödeme sorunu ile karşılaşmamış kişilerden oluşuyor. Bu kişilerin borç danışmanlığına başvurarak yardım alması hükümete çok daha pahalıya mal oluyor.

Yeni abonelikler ve şirketlere destek
Hükümetin borçları devralacağı yeni uygulama bu yıl yeni bir enerji aboneliğine imza atan veya atacak olan kişileri kapsıyor. Beklentilere göre vatandaşların büyük çoğunluğunun yakın zamanda değişken tarifeli bir enerji sözleşmesine imza atacağı tahmin ediliyor.

NOS, hükümetin vatandaşların yanı sıra faturaları tahsil edemediği için zor duruma düşecek olan enerji şirketlerine de destek vermek istediğini aktardı. Buna göre şirketler; birkaç kez ödeme hatırlatması gönderildiği halde henüz fatura bedelleri tahsil edilememiş aboneleri, borçları devralınmak üzere kayıt altına aldırabilecek.

Destek paketi için yeni fon kurulacak
Destek paketi oluşturulacak yeni bir fon tarafından finanse edilecek. Bir çeşit risk fonu olarak kurulacak bu fona, birkaç yüz milyon euro ayrılacağı belirtiliyor. Hükümetin fon için hangi bütçeden kesinti yapacağı henüz bilinmiyor.

Fona hükümetin yanı sıra enerji şirketlerinin de destek vereceği belirtilen haberde şirketlerin payının henüz netleşmediği ve bu hafta Çarşamba günü ilgili taraflar arasında görüşmelerin yapılacağı aktarıldı.

Den Haag kaynaklarına göre hükümet, borçları devralma uygulaması ile ilgili nihai kararını ve uygulamanın detaylarını, bu hafta Cuma günü açıklayacak.

Dördüncü Rutte kabinesi önümüzdeki hafta Salı günü düzenlenecek Bütçe Gününde (Prinsjesdag)gelecek yılın bütçesini açıklayacak.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.