Hollanda Entegre Kanser Merkezi (IKNL) tarafından açıklanan bir raporda kansere yakalanma riskinin yüzde 50’lere kadar çıktığı belirtildi. Raporda, otuz yıl önce bu oranın her üç kişide bir olduğuna dikkat çekildi. 

Hollanda Tıp Dergisi'nde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre 1990 ve 2019 yılları arasında kadınlarda kanser riski yüzde 33'ten yüzde 47'ye, erkeklerde yüzde 40'tan yüzde 54'e çıktı. Risk oranındaki artışın tüm yaş gruplarında görüldüğü belirtildi.

Araştırmaya göre; 2015-2019 yılları arasında erkekler için prostat kanserine yakalanma olasılığı yüzde 13 ile en yüksekken; kadınlarda bu oran yüzde 14’e çıkan meme kanserinde görüldü. Belirtilen yıllar arasında kanser kaynaklı ölüm olasılığı neredeyse aynı kaldı. Ancak, erkekler için 75 yaşına kadar, kadınlar için ise 65 yaşına kadar olanlar için ölüm olasılığı azaldı. Bu yaşların üzerindeki erkekler ve kadınlar içinse arttı.

Araştırma hakkında Volkskrant gazetesine bir açıklama yapan IKNL yetkilisi Otto Visser, kanser riski artışının, özellikle artan yaşam beklentisiyle ilişkili olduğunu dile getirdi. Genel olarak kanser teşhisi konan kişilerin yüzde 80’inin 60 yaş ve üzerindeki kişiler olduğunu belirten Visser, sigara ve/veya alkol tüketimi, genel vücut formu, kilo ve UV ışınlarına maruz kalmanın da kanser riskini artırdığını belirtiyor

IKNL kansere yakalanma risk oranı artmış olmasına rağmen, bu hastalığı atlatıp hayatta kalma şansının da arttığına dikkat çekiyor. Ancak, araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, kanseri ve sağlık bakımındaki artan baskıyı önlemek amacıyla daha fazla önleyici tedbir alınması gerektiğine vurgu yapıyor. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.