Sağlık maliyetlerindeki artış, vatandaşları olumsuz etkiliyor. Bu giderleri karşılamaya çalışanların bazıları evinin termometresini daha düşük bir seviyede tutuyor veya alışveriş giderlerinden kısmaya çalışıyor. Ancak sağlık giderlerini karşılayamayacağı için doktora gitmekten vazgeçenlerin sayısı da giderek artıyor.

Patiëntenfederatie Nederland (Hollanda Hasta Federasyonu) tarafından Zorgpanel’e kayıtlı 10 bin 56 kişi ile yapılan bir ankete göre, 2022 yılında her beş kişiden biri (yüzde 21) sağlık masrafını karşılayamayacağı için doktora gidemedi. 

Ankete katılanların yüzde 90'ının kalp veya damar hastalığı, romatizma türü bir hastalık, bir akciğer rahatsızlığı veya fiziksel bir engeli bulunuyor.

Doktora gidemeyenler arasında yüzde 45’i diş doktoruna, yüzde 23’ü ise fizyoterapiste gidemediğini belirtiyor. Araştırmaya göre bu durum, katılımcıların yarıya yakınında ağrı ve diğer şikayetlerle yaşamaya devam etmelerine, yüzde 62’lik bir kesimde ise ekstra stres, korku veya daha az hareket kabiliyetine neden oldu. Ayrıca hastaların sosyal izolasyona girmeleri riskini de artırdı.

Araştırmaya katılan her 10 kişiden altısı, örneğin ulaşım, evdeki düzenlemeler, özel bir diyet veya hastalık nedeniyle evde kalmak zorunda olan kişiler için ısıtma veya elektrik maliyetlerinin artması gibi ekstra sağlık maliyetleriyle karşılaştı. Sağlık maliyetinin artması ise bakımdan kaçınma eğilimini daha da tetikledi.

Hükümete çağrı
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Patiëntenfederatie Nederland'ın direktörü Dianda Veldman, elde edilen verilerden şaşkınlık duyduğunu özellikle ağız bakımından kaçınmanın sağlık açısından kötü sonuçlar doğuracağını ve endişe verici olduğunu kaydetti. Veldman “Eskiden ağız bakımı sağlık fonunda yer alıyordu; şimdi bu bir lüks haline geldi. Toplumdaki ayrım, işte burada başlıyor. Bu görünmez bir ayrım ancak, fark edilmeden içeri sızıyor." şeklinde ifade kullandı.

Federasyon bu konuda acilen hükümetin harekete geçmesi talebinde bulunurken, bireylere düşen riskin önemli ölçüde azaltılması, ağız bakımı masrafının bir kısmının yeniden temel sigorta kapsamına alınması gerektiği ve fizyoterapiye erişimin kolaylaştırılması talebinde bulundu.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş