Sektör örgütü Thuiswinkel.org, giderek daha fazla çevrimiçi mağazada dolandırıcılık vakası ile karşılaşıldığını belirtti. Bu site tarafından analiz edilen polis kayıtlarına göre yılın ilk dört ayında, neredeyse 33 bin dolandırıcılık ihbarı yapıldı. Bu vakaların yarısından fazlası, çevrimiçi mağazalar veya Marktplaats gibi ticaret platformlarındaki dolandırıcılıkla ilgiliydi. Başka bir deyişle, polise her 10 dakikada bir bu özel dolandırıcılık türüyle ilgili bir ihbar alıyor.

Algemeen Dagblad gazetesine açıklama yapan Thuiswinkel.org direktörü Marlene ten Ham bu tür dolandırıcılık kurbanı olan kişilerin ortalama 350 euroluk kayıp yaşadığını, bu rakamın da geçen yıla göre yüzde 20’den fazla artış anlamına geldiğini belirtti. Ten Ham sahte online mağazaların genellikle bilinen ve sürekli alışveriş yapılan web mağazaları taklit ettiğine dikkat çekti.

Çevrimiçi alışveriş yaparken sahte bir mağazayı nasıl tanırsınız?
Uzmanlar dolandırıcıların tuzağına düşmemek için şu ipuçlarını veriyor;
Müşteri yorumları: Dolandırılmaktan kaçınmanın en önemli tavsiyesi, yorumları okumaktır. Polise göre çevrimiçi mağazaların müşteri yorumları önemli bir ölçüt. Bu yorumlara göz atarak işini düzgün yapmayan sahte bir siteyi diğerlerinden ayırt edebilirsiniz.

Gerçekçi fiyat: Dolandırıcılığı önlemek için bir diğer ipucu, fiyatın gerçekçi olup olmadığını kontrol etmektir. Bir şey neredeyse gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa veya ucuz görünüyorsa genellikle sahte bir ürün alacaksınız demektir.

Garanti: Dolandırılmamak için bir diğer önemli kural ise alıcı garantisi olan ürünler ve mağazalar seçmek. Mümkün olduğunca alıcı garantisi ile ödeme yapın. Bir kredi kartı kullanın veya Klarna ya da Riverty (AfterPay) gibi sonradan ödeme seçeneklerini tercih edin. Ürün elinize ulaşmazsa paranızı geri alabilirsiniz. Bir yabancı hesaba doğrudan para transferi yaparken de ekstra dikkatli olun.
 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Hollanda’da bir kadın polis eski eşini öldürmeyi planlamaktan gözaltına alındı Hollanda’da bir kadın polis eski eşini öldürmeyi planlamaktan gözaltına alındı

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş