Hollanda Merkezi İstatistik Kurumu CBS tarafından bugün yapılan açıklamaya göre mayıs ayında yüzde 9,9 olan yıllık bazdaki enflasyon değerleri Haziran ayında yüzde 11,6’ya yükseldi.

CBS açıklamasında, enflasyon değerlerindeki artışın başlıca nedeninin artan enerji fiyatları ve yüksek gıda fiyatları olduğu kaydedildi. Açıklamada Mart ayında tüketici fiyatlarında yaşanan yüzde 11,7 oranındaki artışın ardından Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında enflasyon kademeli olarak gerilediği aktarıldı.

Satışlarda düşüş yaşandı
Enflasyon, Hollanda perakende sektöründeki ciro miktarını da etkiledi. Haziran ayında sektördeki ciro miktarı bir önceki yıla göre yüzde 0,4 arttı. Bu artışın satış hacminin yüzde 6,3 daha düşük olması nedeniyle fiyatların da zamlanmasından kaynaklandığı belirtildi.

Yiyecek ve içecek ürünleri satan mağazaların ciro artışı ise yüzde 4,7 oranında gerçekleşti ancak satış hacmi bir önceki yıla göre yüzde 4,7 düştü. Süpermarketlerin cirosu yüzde 4,9 arttı.

CBS'ye göre, gıda dışı ürün satışı yapılan mağazaların cirosu yüzde 8'lik bir hacim düşüşü ile yüzde 3 küçüldü. 

Elde edilen verilere göre; tüketici elektroniği, beyaz eşya, mobilya ve ev mobilyası, kendin yap ürünleri, mutfak ve zemin malzemeleri mağazalarında satışlar düştü. Aynı zamanda ayakkabı, deri eşya ve giyim eşyası dükkanlarında da satışların düştüğü belirtildi.

Yüzde 30 artış!
Sanayi şirketlerinin malları için talep ettiği fiyatlar, artan enerji, hammadde ve nakliye maliyetleri nedeniyle Haziran ayında hissedilir derecede yükseldi. 

CBS, geçen ay bu fiyatların bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30'dan fazla daha arttığını açıkladı. Kurum bu artışın ölçümlerin başladığı 1981 yılından bu yana görülen en büyük artış olduğunu kaydetti.

Sektörün çıktı fiyatlarındaki artış, Temmuz 2021'den bu yana görülmemiş bir artış gösterdi. CBS bu yıl Ukrayna'da patlak veren savaşın, korona krizinden sonra ekonominin hızlı toparlanmasının neden olduğu fiyat artışlarına ek olarak, fiyatlar üzerinde ek baskı oluşturduğunu açıkladı. 

Haziran ayında sektördeki hemen hemen tüm işletme sınıflarında fiyatlar bir yıl öncesine göre daha yüksek çıktı. Petrol endüstrisinden elde edilen ürünlerde yüzde 121 artış yaşanırken, kimya endüstrisinde satış fiyatları yüzde 39,1 arttı. 

Foto: Willfried Wende - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın