Hollanda Dışişleri Bakanlığın, uluslararası insancıl hukuk ihlalleri sebebiyle İsrail'e F-35 savaş uçağı parçalarının satışının durdurulmasına hükmeden Hollanda yerel mahkemesi kararına rağmen, İsrail'e F-35 parçaları tedarik etmek için alternatif yollar arıyor. Hollanda halkı ise Gazze’ye yapılan insani yardımın İsrail tarafından engellenmesine devam edilmesi halinde, siyasi baskı yapılmasını veya diplomatik ilişkilerin kesilmesini istiyor.

Sıla Yolu Vinyet Rehberi 2024: Hangi ülkede, nasıl ve nereden vinyet alınır? Sıla Yolu Vinyet Rehberi 2024: Hangi ülkede, nasıl ve nereden vinyet alınır?

RTL News Panel'in 14-15 Mart’ta 17 bin üye ile yaptığı son ankete göre, Katılımcıların yüzde 29'u Hollanda'nın daha fazla siyasi baskı yapması gerektiğini, yüzde 26'sı diplomatik ilişkileri kesme tehdidinde bulunmasını savunuyor. 

Ankete katılanların yaklaşık dörtte biri uluslararası toplumun yeterince çaba gösterdiğini düşünüyor.  
Yüzde 60'ı Hollanda'nın İsrailli rehineleri serbest bırakması için Hamas'a daha fazla baskı yapması gerektiğini düşünürken, yüzde 20'si bu görüşe katılmıyor.

Öte yandan Hollandalıların yüzde 79'u İsrail'in insani yardımları engellemesini anlamıyor. Katılımcıların bu soruya yaptıkları yorumlar arasında 'İnsani yardım asla reddedilmemeli', 'pirinç roket değildir' ve 'masum sivillerin nasıl kurban edildiğini görmek korkunç. Çocuklar açlıktan ölüyor.”gibi yorumlar dikkat çekiyor.

Hollandalıların İsrail halkına duyduğu sempati kasım ayında yüzde 67’yken şuanda yüzde 51’e düşmüş durumda. Filistinlilere duyulan sempati ise yüzde 65’den yüzde 59’a gerilemiş durumda. Yüzde 53'lük bir kesim bu çatışmada taraf seçmenin Ukrayna'daki savaştan daha zor olduğunu düşünüyor.

Bu arada, insanlar savaşın Orta Doğu (Kasım'da yüzde 87 iken şimdi yüzde 80), Avrupa (Kasım'da yüzde 66 iken şimdi yüzde 60) ve Hollanda'da (Kasım'da yüzde 57 iken şimdi yüzde 53) barış ve istikrar üzerindeki etkisi konusunda daha az endişe duyuyor. Yaşlılar gençlere kıyasla sonuçlardan daha fazla endişe duymaya devam ediyor.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Arşiv

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.