Hollanda’da tüketiciler ve şirketler yüksek gaz fiyatı karşısında kullanım kısıtlamasına gidiyor. Yılın ilk yarısında, bir yıl öncesine göre yüzde 25 daha az gaz kullanıldı.

Merkezi İstatistik Kurumu'nun (CBS) Salı günü açıkladığı yeni rakamlara göre geçen yıla oranla bu yıl hem tüketiciler hem de şirketler daha az gaz kullandı. Rusya'nın gaz musluğunu kapatma tehditleri, hükümetin vatandaşlara yaptığı tasarruf çağrısı ve enerji fiyatlarının aşırı artması bu düşüşte etkili oldu. 

CBS verilerine göre 2022'nin ilk altı ayında Hollanda'da 17,6 milyar metreküp gaz tüketildi. Bu rakam, 2021'in ilk yarısına göre yüzde 25 daha düşük. Özellikle sanayi ve elektrik santralleri daha az doğal gaz kullandı. Bunun yanı sıra; Almanya üzerinden gelen doğal gaz ithalatı geçen yıla göre keskin bir şekilde düşerken, ABD ve Rusya'dan sıvı LNG ithalatında artış oldu.

2022'nin ilk yarısında; ağır sanayide gaz tüketimi 2021'in ilk yarısına göre yüzde 30'dan fazla azaldı. Özellikle petrol (yüzde 59) ve kimya endüstrisinde (yüzde 32) daha fazla düşüş yaşandı. Ayrıca santrallerde yüzde 28 daha az gaz kullanıldı.

Gaz kullanımının düştüğü bir başka sektör ise sera bahçeciliği oldu. Seralarda elektrik üretmek için kullanılan gaz miktarı yüzde 23 düştü. Gaz kullanımındaki azlığın, 2022'de görülen ılıman hava şartları ve yüksek enerji fiyatlarıyla birlikte olduğu düşünülüyor.

Hanelerde doğalgaz tüketiminde yaklaşık yüzde 16 bir düşüş yaşandı. daha az toprak külü kullanıldığı tahmin ediliyor.

CBS’nin gaz tüketimine ilişkin aylık rakamlara göre, geçen yıla göre Hollanda yılın ilk yarısında yüzde 3 daha fazla doğal gaz ithal etti ve yüzde 20 daha az ihraç etti. Hollanda, Norveç'ten yüzde 26, Almanya üzerinden yüzde 70 daha az gaz aldı. 

Almanya'dan gelen gaz akışının büyük ölçüde Rusya'dan geldiğini belirten CBS, gazın kaynağının belirlenmesinin zor olduğunu aktardı. 

Foto: Jolanda - Pixabay

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın