Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), eylül ayı enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle eylülde yıllık yüzde 14,5 ile 1963'ten bu yana görülen en yüksek seviyesine ulaştı.

CBS açıklamasında ağustosta yüzde 12 olan yıllık enflasyonun, eylülde yüzde 14,5'e yükseldiğine dikkat çekildi. Söz konusu oran, enflasyonun izlenmeye başlandığı 1963'den bu yana görülen en yüksek enflasyon olarak kayıtlara geçti.

Özellikle enerji fiyatlarındaki artış enflasyonun yükselmesinde etkili oldu. Enerji fiyatları, eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 200 artış kaydetti.

Geçtiğimiz hafta açıklanan Avrupa Birliği (AB) uyumlu yıllık enflasyon oranında ağustos ayında yüzde 13,7 olan enflasyonun, eylülde yüzde 17,1'e yükseleceği belirtildi.

Enflasyonu etkileyen diğer kalemler
CBS hesaplamasına göre yüksek enerji ve yakıt fiyatları hariç tutulduğunda enflasyon yüzde 6,5'te kalıyor. Geçen ay giyim yüzde 7,5 daha pahalı hale geldi ve korona nedeniyle yapılan eğitim ücretlerindeki indirime son verildi. Bir önceki öğretim yılında uygulanan indirim enflasyonun düşmesine fayda sağlamıştı. Bu indirimin ortadan kalkması enflasyonun daha da yükselmesine neden oldu.

CBS gıda ürünlerindeki artışın nispeten durduğunu tahmin ediyor. Ağustos ayındaki gıda fiyatları enflasyonu bir önceki yıla göre yüzde 13,1 artmışken bu oran eylülde yüzde 12,8’e geriledi.

Maaşlara yapılan zam enflasyonun gerisinde kaldı
CBS’in dikkat çektiği bir önemli nokta da maaşlardaki artış oldu. Kuruma göre toplu iş sözleşmeleri vasıtasıyla maaşlara yılın üçüncü çeyreğinde yapılan yüzde 3,4’lük zam, son 13 yıldır yapılan en büyük zam olmasına rağmen artan enflasyon karşısında vatandaşa çok fazla fayda sağlamadı.

Foto: Renata Vanaga - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.