Halk arasında ‘ev doktoru’ olarak anılan aile hekimleri, randevusuna gelmeyen hastalardan şikayetçi. Özellikle Amsterdam’da giderek daha fazla hastanın randevuya gelmediğini belirten onlarca aile hekimi, zamanında randevusunu iptal etmeyen veya randevusuna gelmeyen hastalara ‘para cezası’ uygulamaya başladı.

Amsterdam Aile Hekimleri Birliği Başkanı Paulien van Hessen’e göre, hastaların randevuya gelmemesi sağlık çalışanları üzerinde ekstra bir baskı oluşturuyor. Hasta hakları federasyonu ise bu tip bir ceza sistemine karşı çıkıyor.

Ulusal Aile Hekimleri Birliği (LHV) ise sıkça rastlanan bu durum için özellikle “insanların davranışlarının sonuçlarının farkına varmasını sağlamak” adına, hekimlerin kaçırılan randevular için ceza yöntemine başvurabilecekleri tavsiyesinde bulundu.

Ceza miktarları 10 ile 30 euro arasında değişiyor
Başkentte bulunan aile hekimlerinin kayıtlı olduğu web sitesine bakıldığında, şehirdeki onlarca aile hekiminin randevuyu zamanında iptal etmeyen hastalara yapılan masrafın fatura edileceği belirtilmekte.

Hollanda Sağlık Otoritesi'ne göre, yerine getirilmeyen bir randevu bir sağlık hizmeti performansı olarak kabul edilmediği için özel bir tarife belirlenmiş değil. Bu nedenle cezalar, sağlık sigortasının dışında uygulanmakta.

LHV, randevuya gelmeme cezaları için bir miktar belirlemiş durumda ancak bunun uygulaması doktorların kararına bırakılmış. Bu nedenle, ceza uygulayan hekimlerin sayısı ve bu cezaların ne sıklıkla uygulandığı hakkında fazla bilgi yok.

Hollanda’da her üç aileden biri çocuk bakımında yüksek ücret ödüyor Hollanda’da her üç aileden biri çocuk bakımında yüksek ücret ödüyor

Amsterdam’da randevuya gelmeme cezaları 10 eurodan başlayıp 25 euroya hatta 30 euroya kadar çıkıyor. Bazı hekimler, daha uzun konsültasyonlar veya ikinci kez kaçırılan randevular için bu miktarı iki katına çıkarıyor. Diğer hekimler, birkaç kez randevusunu kaçıran hastadan böyle bir ücret talep ediyor.

Hasta federasyonu tepkili
Hastaların çıkarlarını temsil eden Patiëntenfederatie, bu tür bir ceza sistemine karşı çıkıyor. Kurum sözcüsü, bu cezaların özellikle hasta ile doktor arasındaki güveni sarsacağını belirtirken, “Hastaların randevuya gelmemelerinin nedenleri çok çeşitli olabilir. Bu, tedavi veya maliyet korkusundan kaynaklanabilir. İnsanları bu nedenle cezalandırmak istemezsiniz.” şeklinde açıklama yaptı.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş