RTL Nieuws’a açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Sigred Kaag, gaz ve elektrik için düşünülen enerji tavan fiyatı uygulamasının geçici bir uygulama olduğunu ve sadece 2023 yılında yürürlükte kalacağını açıkladı. Bakan 2024 yılı için mevcut şartların değerlendirileceğini ve buna göre gerekli görülmesi halinde, sadece ihtiyacı olan kesim için yeni bir destek paketi hazırlanabileceğini dile getirdi.

Tavan fiyat uygulamasının, hazineye on milyarlarca euroluk bir baskı yaratacağını belirten Bakan Kaag, “Buna çok uzun süre devam edemeyiz. insanlara kış boyunca yardım etmek için bunu şimdi yaptık çünkü çok büyük bir belirsizlik var” şeklinde açıklama yaptı.

Özellikle Rusya ile Ukrayna arasında baş gösteren savaş nedeniyle artan enerji faturalarına destek vermeyi hedefleyen hükümet önümüzdeki yıl için elektrik ve gaz için tavan fiyat belirledi. 2023’de ortalama elektrik ve gaz tüketimi için indirimli bir fiyat uygulanacak. Ortalama tüketimi aşanlar için fatura bedeli mevcut piyasa değerinden hesaplanacak. Tavan fiyat uygulamasının detayları için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

Hükümet, şuanda faturasını ödemekte zorlanan vatandaşların artması nedeniyle kasım ve aralık aylarında enerji faturalarında 190 euroluk bir destek verileceğini açıkladı. Bu ay ve önümüzdeki ay yapılacak 190 euroluk yardım enerji şirketleri tarafından tüketicilere yansıtılacak. Hangi şirketin nasıl bir metot uygulayacağını görmek için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

"Sadece ihtiyacı olana yardım edilmeli"
Geçtiğimiz Pazar gün katıldığı Buitenhof programında bir açıklama yapan Hollanda Merkez Direktörü Klaas Knot, hükümete bir çağrı yaptı ve verilecek yardımın gerçekten ihtiyacı olanlarla sınırlandırılması gerektiği uyarısında bulundu. Knot aksi takdirde “hükümetin finansmanının raydan çıkacağı” bir durumla karşı karşıya kalınacağını vurguladı.

Hazineye büyük yük getirecek
Tavan fiyat uygulamasında hazineden ne kadar para çıkacağı henüz belli değil. Bu büyük ölçüde enerji fiyatlarındaki gidişata bağlı olacak. Uygulamanın ne kadara mal olacağının ilk sinyallerinin bahar aylarında alınması bekleniyor.

Tavan fiyat uygulaması işletmeleri de ilgilendiriyor ancak getirilen bir kural bazı işletmelerin bu destek faydalanmasına engel oluyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (mkb) hükümetin verdiği enerji desteğinden yararlanabilmesi için cironun en az %12,5'inin enerji maliyetlerinden oluşması gerekmekte. 

Bu kural uyarınca birçok işletme enerji faturası kabarsa da yardım alamayacak. Bakan Kaag ise “her işletmeciye yardım edemeyiz” şeklinde açıklama yaptı.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.