Kabine, Ocak 2023 itibariyle gaz ve elektrik için tüketicilere uygulanacak tavan fiyatı ve maksimum kullanım konusunda nihai kararını verdi. Gaz ve elektrik için fiyatlar düşürüldü. Maksimum gaz tüketim miktarı aynı kaldı, elektriğin tüketim miktarı artırıldı. Uygulama kasım 2022'den itibaren faturalara yansıtılacak. 

RTL haber servisinin Den Haag’a yakın kaynaklara dayandırarak verdiği haberde, koalisyon hükümetinin 2023 yılı bütçesi için öngördüğü enerji tarifelerinde tavan fiyat ve kullanım uygulamasında nihai kararın alındığı belirtildi.

Temsilciler Meclisinde yapılan bu çağrılar yerini buldu ve hükümet enerji tavan fiyat paketinde genişlemeye gitti. Alınan nihai karara göre vatandaşların elektrik için ödediği azami fiyat, kilovatsaat başına 70 sentten 40 sente indirilecek. Gaz için ödenen maksimum fiyat ise metreküp başına 1,50'den 1,45 euroya çekilecek. 

Yıllık tüketim miktarında ise gaz miktarı 1200 metre küpte bırakılırken elektrik miktarı 2400 kilovat saatten 2900 kilovat saate çıkartıldı.

Değişken tarifeli sözleşmelerde geçerli
Varılan anlaşma değişken tarifeler ve yeni aboneler için geçerli olacak. Bir süre daha devam edecek olan ve kabine tavan fiyattan daha düşük oranlarda anlaşmaya sahip sabit enerji sözleşmesi olanlar, yeni plandan pek fayda sağlamayacak. Bu kişiler yine düşük tarifeden ödeme yapmaya devam edecek.

Yeni plandan KOBİ’ler ve dernekler de faydalanacak
Maksimum enerji fiyatları sadece tüketiciler için değil, aynı zamanda serbest meslek sahipleri, esnaflar, dernekler ve bazı KOBİ'ler gibi diğer küçük ölçekli işletmeler için de geçerli olacak. Çok fazla enerji kullanan küçük şirketler için ayrı bir düzenleme yapılacak.

Kasım ayından itibaren sabit bir enerji indirimi uygulanacak
Kasım ayından itibaren enerji sözleşmelerinde yeni bir indirim yer alacak. Sabit enerji indirimi olarak belirtilen bu uygulamada, hanelerin ve diğer küçük tüketicilerin faturalarında ayda 190 euro'luk sabit bir indirim uygulanacak. Bu indirim enerji tedarikçisi firma tarafından faturaya yansıtılacak.

Meclis, planda genişlemeye gidilmesi çağrısı yapmıştı
Eylül ayında açıklanan 2023 Mali Yılı Bütçe Planında; yıllık kullanımda maksimum 1200 metre küp gaz ve 2400 kilovatsaat elektrik tüketimi öngörülmüştü. Bunun yanı sıra bir metre küp gazın fatura bedelinin 1,50 euro, bir kilovatsaat elektriğin ise 70 sent olmasına karar verilmişti.

Açıklanan bu plan, iki hafta önce Temsilciler Meclisinde de görüşüldü. Meclis çoğunluğu kabineyi elektrik ve gaz fiyat tavanını genişletmeye çağırdı ve bu sayede eski evlerde yaşayan aileler ve artık gaz kullanmayan insanların da faydalanmasına katkı sağlanmasını istedi. 

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.