Hükümet hanelere yaptığı enerji yardımından sonra küçük ve orta ölçekli işletmeler için de harekete geçti. İşletmelerin enerji faturalarının yarısı hükümet tarafından karşılanacak.

Telegraaf gazetesinin hükümete yakın kaynaklar aracılığıyla elde ettiği bilgiye göre, kabine küçük ve orta ölçekli işletmelerin (midden- en kleinbedrijf - Mkb) artan enerji faturalarına destek olmak için harekete geçti. Kesin olmamakla birlikte işletmelerin enerji faturalarının yarısı hükümet tarafından karşılanacak.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve haneler için geçerli olan enerjide tavan fiyat uygulamasının ardından özellikle fırın ve sauna gibi aylık enerji masrafı normal şartlarda oldukça yüksek olan işletmeler, bu kışı nasıl geçireceklerini düşünmeye başladı. Tam da bu anda hükümetin yeni bir destek paketi üzerinde çalıştığının açıklanması esnafa bir umut ışığı oldu.

Telegraaf’da yer alan haberde küçük ve orta ölçekli işletmeler için düşünülen destek paketi için yaklaşık 2,5 ila 3 milyar euro arasında bir bütçe ayrılacağı belirtildi. Düşünülen sisteme göre çalışan sayısı 250 kişiyi geçmeyen ve gelirinin yüzde 12,5’inden fazlasını enerji maliyetine harcayan işletmelerin ödediği fatura bedelinin yarısı (160.000 euroyu geçmemek kaydıyla) hükümet tarafından karşılanacak. 

Hükümet’in bu planı yürürlüğe koyabilmesi için “AB içinde geçerli devlet yardım kuralları” nedeniyle Brüksel’den onay alması gerekiyor. Bu nedenle Enerji Maliyetleri Ödeneği (Tegemoetkoming Energiekosten - TEK) olarak adlandırılan yardımın en erken 1 Nisan’da başlayacağı tahmin ediliyor. Öte yandan hükümetin 2024 Nisanına kadar olan dönem içinde kısa vadeli bir ek destek üzerinde çalışma yaptığı ve muhtemelen vergi indirimi gibi bir seçeneği tercih edeceği bekleniyor.

Haneler için Ocak ayından itibaren geçerli tavan fiyat uygulaması
Hükümetin haneler için uygulamaya koyacağı enerji tavan fiyat uygulaması, 1 Ocak itibariyle resmi olarak başlayacak. Bu uygulamada hanelerin yıllık ortalama elektrik tüketimi 2900 kilovatsaat ve gaz tüketimini de 1200 metreküp üzerinden hesaplandı. 

Hesaplanan bu tarifeye göre haneler için elektrik tavan fiyatı kilovat saat başına 40 sent ve gaz tavan fiyatı ise metre küp başına 1,45 euro olacak. Belirlenen tavan miktarı geçen tüketicilerin faturaları, piyasada geçerli fiyatlandırma üzerinden hesaplanacak.

Şehir ısıtma şebekesi gibi bir toplu ısıtma sistemine bağlı haneler de tavan fiyattan yararlanacak. Bu şebekelere bağlı tüketicilerin ödeyeceği gigajoule fiyatı, gaz için tavan fiyatla bağlantılı olarak 47,39 euro olacak. 

Değişken tarifeli aboneliklerde geçerli tavan fiyat uygulamasında fiyatlandırmaya, enerji vergisi ve btw de dahil. Uygulama 2023 yılı sonuna kadar geçerli olacak. Buna göre 2023'te ortalama tüketime sahip bir hane, toplamda yaklaşık 2500 euro'luk bir fayda sağlayacak. Hükümet hanelere yapılacak ek enerji yardım paketi için yaklaşık 23,5 milyar euro bütçe ayıracak.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.