Kasım ayı araba hırsızlığı ayı olarak geçiyor. Son üç yılın ortalamasına bakıldığında kasım ayında yapılan araç hırsızlıklarının diğer aylara göre yüzde 20 arttığı görülüyor.

Karşılaştırma sitesi Independer'in polis verilerine dayanarak yaptığı araştırmaya göre Ekim ayında hırsızlık sayısı artmaya başlıyor. Ulusal ortalamaya bakıldığında, araba hırsızları arasında Kasım ayından sonra en popüler aylar Ekim (+ yüzde 18,9) ve Eylül (+ yüzde 8,9). Ortalama olarak en az araba hırsızlığının yaşandığı aylar ise Nisan (yüzde -16,1) ve Mayıs (yüzde -12,8) ayları.

Bu rakamlara bakarak araç hırsızlarının karanlık kış aylarını tercih ettiğini düşünebilirsiniz. Bu nedenle Hollanda polisi de araçların daha çok mümkün olan en aydınlık yere park etmenizi tavsiye ediyor. Ancak bir İngiliz araştırması bunun tam tersini gösteriyor.

Journal of Quantitative Criminology'de yayınlanan bir analize göre, örneğin arabanızı bir elektrik direğinin ışığı altına park etmek, hırsızlık ve soygun olasılığını artırıyor. Özellikle 'fırsatçı' hırsızlar karanlık yerlerde arabada bir şey olup olmadığını görmekte zorlandığı için aydınlık yerleri tercih ediyor.

Hollanda’da Belediyelere göre araba hırsızlık vakaları
Independer’ın araştırmasına göre 1000 araç başına en fazla araç hırsızlığı yaşanan belediye Amsterdam. Başkentte bin araba başına 21 hırsızlık vakası gerçekleşiyor. Bu şehri her bin araçta 16,5 hırsızlık vakası ile Utrecht ve 16,2 hırsızlıkla Rotterdam takip ediyor. Listenin dördüncü sırasında 14,5 hırsızlıkla Eindhoven ve beşinci sırasında ise 14,1 hırsızlıkla Schiedam (Güney Hollanda) geliyor. 

Listede ilk ona giren diğer beş şehir ise şöyle: 
Laren (Kuzey Hollanda): 1.000 araç başına 9,5 hırsızlık
IJsselstein (Utrecht): 1.000 araç başına 9,3 hırsızlık
Ouder-Amstel (Kuzey Hollanda): 1.000 araç başına 8,8 hırsızlık
Nieuwegein (Utrecht): 1.000 araç başına 8,8 hırsızlık
Den Haag (Güney Hollanda): 1.000 araç başına 8,1 hırsızlık

Belediyelere göre araba hırsızlıkları
1,000 kayıtlı araç başına. Her bir belediye için geçen yıla kıyasla toplam araba hırsızlığı değişiklik göstermekte

Bron: Independer

Eyaletlere göre hırsızlık olasılığı
Kuzey ve Güney Hollanda'da arabanızın soyulma olasılığı diğer eyaletlere göre daha fazla. Kuzey Hollanda eyaletinde her bin araç başına 6,7 ve Güney Hollanda’da ise 5,7 araç hırsızlığı meydana gelmekte. Ülke genelinde ortalama ise her bin araçta 4 hırsızlık.

Bron: Independer

Hırsızlık sayısı yedi belediyede iki katına çıktı
Kayıtlara göre bu yıl Ekim ayına kadar 35 bin 380 kez bir araca zorla girildi. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 715 vaka daha fazla. 

Araç hırsızlık vakalarının en fazla artış olan şehirler ise IJsselstein (yüzde +172), Goirle (yüzde +146), Gouda (yüzde +128), Meierijstad (yüzde +121), Assen (yüzde +106), Laren (yüzde +103) ve Waddinxveen (yüzde +100).ü

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş