Kabine tarafından bugün yapılan açıklamada, 2028 yılında emeklilik yaşının (AOW) 67 yıl 3 aya çıkartılacağı belirtildi. Bu kararın Merkezi İstatistik Bürosu’nun (CBS) açıkladığı yaş ortalamasına göre hesaplandığı belirtildi.

Yoksulluk Politikası, Katılım ve Emeklilik Bakanı Carola Schouten, meclise gönderdiği yazılı açıklamada, yasada belirtildiği üzere emeklilik yaşındaki otomatik artışın, Merkezi İstatistik Bürosu'nun (CBS) 2028 beklentilerine istinaden düzenlendiğini kaydetti. 

Anayasaya göre Hollanda’da emeklilik yaşı halkın ortalama yaşam süresi artması halinde emeklilik yaşının da artmasını öngörüyor. Yasaya göre yaşam beklentisi artmasında her 4,5 aylık artışta emeklilik yaşının otomatik olarak 3 ay artması gerekiyor. 

Mevcut yasaya göre emeklilik yaşı 66 yıl 7 ay. Önümüzdeki yıl bir kişinin emekli olabilmesi için 67 yaşında olması gerekiyor. Vatandaşların yaşam süreleri beklentisine göre; 2024, 2025, 2026 ve 2027 yıllarında emeklilik yaşı değişmeyecek ve 67 yıl olarak kalacak. Ancak 2028 yılında 3 ay daha uzatılarak 67 yıl 3 aya çıkartılacak.

CBS verilerine göre 2028 yılına gelindiğinde yaşam süreleri ortalama 76 yaş civarına kadar çıkacak. Buna göre 2021 yılı ile kıyaslandığında 2028 yılındaki yaşam beklentisi yaklaşık 1,5 yıl daha uzun olarak görülüyor. 

Yasada insanların ortalama olarak daha uzun yaşadıkları her yıl için, sekiz ay daha fazla çalışmaları gerektiği öngörülüyor. Bu aynı zamanda kişinin neredeyse bir yıl sonra emekli olabilmesine olanak sağlıyor. Koalisyon hükümeti ise 2019 yılında emeklilik sürecine yönelik vardığı anlaşmada emeklilik yaşı artırma hızını biraz yavaşlatma kararı almıştı.

Hollanda’da 1957 yılında emeklilik yaşının ayarlanmasından bu yana yaşam beklentisi her yıl yaklaşık bir ay arttı. Son iki yılda korona pandemisi sırasında normalden daha fazla insan hayatını kaybetti. Bu durum yaşam beklentisini de düşürdü ancak CBS yaşam beklentisinin önümüzdeki yıllarda eski seviyesine dönmesini bekliyor.

© Sonhaber.eu
Fotoğraf: Sam Moghadam Khamseh - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.