Hollanda Merkezi İstatistik Ofisi (CBS) Avrupa Tüketici Fiyat Endeksine uyumlu ekim ayı öncü verilerini açıkladı. Avrupa Merkez Bankası'nın Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP) verilerine göre Hollanda’da Ekim ayı enflasyonu yüzde 16,8 oldu. 

CBS önümüzdeki hafta Salı günü Hollanda Tüketici Fiyat Endeksi’ne (CPI) göre hesaplanan sonuçları açıklayacak.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), bugün yayınladığı Euro Bölgesi'ne ilişkin ekim ayı yıllık enflasyon öncü verilerine göre, bölgede ekimde yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 10,7'ye ulaşarak, kayıtlardaki en yüksek seviyeye çıktı. Bölgenin eylül ayındaki yıllık enflasyonu yüzde 9,9 olarak kayda geçmişti. 

En yüksek artış enerji fiyatlarında görüldü
Euro Bölgesi'nde ekim ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 41,9 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, yüzde 13,1 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 6 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 4,4 ile hizmetler izledi.

Euro Bölgesi'nde enflasyon 11 ülkede çift haneye çıktı, 3 ülkede yüzde 20'leri aştı
Enflasyon ekim ayında; Estonya'da yüzde 22,4, Litvanya'da yüzde 22, Letonya'da yüzde 21,8, Slovakya'da yüzde 14,5, Belçika'da yüzde 13,1, İtalya'da yüzde 12,8, Almanya'da yüzde 11,6, Avusturya'da yüzde 11,5, Portekiz'de yüzde 10,6, Slovenya'da yüzde 10,3 oldu. 

Henüz tek haneli enflasyon değerlerine bakıldığında ise şu sonuçlar elde edildi: Yunanistan'da yüzde 9,8, İrlanda'da yüzde 9,6, Lüksemburg'da yüzde 8,8, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde yüzde 8,6, Finlandiya'da yüzde 8,3, Malta'da yüzde 7,5, İspanya'da yüzde 7,3 ve Fransa'da yüzde 7,1.

Elde edilen rakamlar Euro Bölgesi'nde ekim ayında enflasyonun, verilerin Eurostat tarafından toplandığı son 25 yıldan beri ölçülen en yüksek seviyeye ulaştığını gösterdi.

Piyasa beklentileri, Euro Bölgesi'nde ekim ayı enflasyon oranının yüzde 10,2 olması yönündeydi. Açıklanan veriler piyasa beklentilerini aştı.

Geçen aylarda da zirve yapan enflasyon, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 2'lik hedefinin üzerinde seyrediyor.

CPI ve HICP arasındaki fark
Eurostat tarafından kullanılan Avrupa Merkez Bankası'nın Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP), Avrupa Birliği Üye Devletlerinin enflasyon oranlarını karşılaştırmak için geliştirilen bir yöntem. 

Hollanda Ulusal Tüketici Fiyatları Endeksi (CPI) ile HICP arasındaki temel fark, her iki endekslemede kullanılan mal ve hizmet paketlerinin değişiklik göstermesi. Örneğin CPI'de, sahibi tarafından kullanılan bir evde yaşamanın bedeli de masrafa dahil ediliyor ancak HICP değerlendirmesinde böyle bir kalem yer almıyor. 

Bunun dışında CPI Hollanda vatandaşlarının Hollanda'daki ve yurtdışındaki harcamalarını baz alırken, HICP için Hollandalı ve yabancı uyruklu vatandaşlar tarafından Hollanda'da yapılan harcamalar göz önüne alınıyor.

Genel olarak her iki metot arasında “harcamalar, popülasyon, fiyatlandırma ve sınıflandırma” şeklinde 4 metodik üzerinden farklılıklar gözüküyor. Bu kategorilerin ayrıntılarını CBS’in yayınladığı detaylı makalede bulabilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.