ANP Haber Ajansının polis kayıtlarına dayanarak hazırladığı bir analize göre, ehliyetsiz veya sahte plaka ile trafiğe çıkan kişilerin sayısında ciddi artış yaşanıyor. Polise göre direksiyon başına oturan sürücüler, trafik kurallarına daha az uyuyor. 

Polis kayıtlarına göre bu yılın ilk yarısında, geçerli bir ehliyet olmadan veya sahte bir plaka ile trafiğe çıktığı tespit edilen vaka sayısı 6 bin 400’ün üstünde. Bu tür trafik ihlallerinin yıllar içerisinde artış trendinde olduğunu belirten polis, 2013 yılında 2 bin 600 vakanın tespit edildiğini, 2019 yılında 3 bin 700’e 2021 yılında ise 4 bin 817’ye çıktı. Polise göre bu artış trafiğe çıkan araç sayısının artmasıyla doğru orantılı olarak gelişiyor. 

Polis kayıtları; Korona pandemisinin yaşandığı 2020, 2021 ve 2022'de evden çalışma tavsiyesi gibi önlemler nedeniyle yollarda daha az araba bulunmasına rağmen, geçerli bir ehliyet veya plaka olmadan araç kullananların sayısında artış olduğunu gözler önüne seriyor.

“İnsanlar daha bireysel düşünüyor”
Trafik psikoloğu ve polis akademisi öğretmeni Matthijs Dicke'ye göre trafik ihlallerindeki artışın kesin nedeni hakkında bir araştırma yok ancak en mantıklı düşünce: “otoriteye bakışın değişmesi” ve “insanların daha bireysel düşünüyor” olması. 

Trafiğin yıllardır daha tehlikeli hale geldiğini belirten Dicke, ehliyet veya plaka olmadan araç kullanan insanların muhtemelen hız sınırı gibi konularda da ihlaller yaptığını belirtti. Dicke "Burada gerçekten bir şeyler yapılmalı. Ancak bu, tehlikenin tam olarak nerede olduğuna dair iyi bir araştırma ile başlar." dedi.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Politie.nl

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş