Yurtdışına taşınan ve hem Eğitim Yürütme Ajansı DUO'ya herhangi bir adres değişikliği bildirmeyen hem de geçen süre içinde öğrenim kredi borcunu ödeyemeyenlere kötü bir haber var. DUO artık bu öğrencilerin pasaport yenilemelerine engel olacak.

Trouw gazetesinde yer alan bir haberde, Eğitim Yürütme Ajansı DUO’nun öğrenim kredi borcunu ödememiş öğrencilerin pasaportlarını uzatmalarına engel olduğu belirtildi. 

Habere göre DUO geçtiğimiz yıllarda pasaport geçerlilik süresi bittiği için uzatma başvurusunda bulunan 2 bin 700 öğrencinin işlem yapmasına engel oldu.

Gazete’ye göre bu engelleme sadece borcu 5000 euronun üzerinde olanlara uygulanıyor.

Elde edilen verilere göre; dünyanın farklı ülkelerinde yaklaşık 100 bin Hollandalı öğrenci yaşıyor. Bu öğrencilerden yaklaşık dörtte birinin DUO’da adres kaydı bulunmuyor.

Gazetenin haberine göre ikamet adresi bilinmeyen bu öğrencilerin büyük bir kısmı (Yüzde 80) uzun süredir açık olan kredi borcunu ödemiyor ve DUO'nun gelirinde ciddi bir açık yaratıyor.

Pasaportunun geçerlilik süresi uzatılamadığı için DUO ile iletişime geçerek ödeme anlaşması yapan eski öğrencilere ise 12 veya 24 aylık geçici pasaport veriliyor. 

Ombudsman’dan eleştiri
Gazeteye göre uygulanan bu plan etkili ancak Ulusal Ombudsman tarafından yoğun şekilde eleştiriliyor.

Ombudsman’a göre ‘kayıp’ olarak belirlenen öğrenci ile hiçbir iletişim olanağı bulunmaması halinde, DUO’nun bu kişinin pasaportunu yenilemesini engellemesi anlaşılır bir yöntem. Ancak ödemelerini karşılayacak hiçbir olanağı bulunmayan kişiler için bu yöntemi uygulamak hem faydalı değil hem de uygunsuz kalıyor.

“İşlerinden oluyorlar”
Gazetenin konuştuğu öğrencilerden biri DUO engellemesinin öğrencilerin yurtdışındaki yaşamları üzerinde geniş kapsamlı sonuçları olduğunu belirtti. İnsanların geçerli bir pasaporta sahip olmadıkları için işlerini kaybettiklerini söyleyen kişi aynı zamanda pasaport süreleri uzatılmadığı için gittikleri ülkede kalamadıklarına dikkat çekti.

DUO ise eski öğrencilerin yaşadığı bu olumsuzlukları kendi sorumlulukları olarak gördüğünü açıkladı.

DUO, 1 Ocak 2010'da Bilgi Yönetim Grubu (De Informatie Beheer Groep)ve CFI'nin birleşmesiyle kuruldu. Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan Eğitim Yürütme Ajansı DUO, eğitimle ilgili yasaların ve düzenlemelerin uygulayıcısı olarak görev yapmakta.

Foto: MD Duran - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın