Hollanda Gıda ve Tüketim Malı Güvenliği Kurumu NVWA aileleri ve bakıcıları kağıt pipet kullanımında dikkatli olunması konusunda uyardı.

Geçen yıl Temmuz ayından bu yana Avrupa Birliği, pipet, çatal bıçak takımı, tabak ve pamuklu çubuk gibi tek kullanımlık plastik eşyaları yasakladı. Bu ürünlere alternatif olarak kağıt kullanılmaya başlandı. Fakat NVWA’nın yaptığı bir araştırma, kağıt ürünlerde de dikkatli olunması gerektiğini gündeme getirdi.

NVWA bugün yaptığı açıklamada, özellikle kağıt pipetlerin kullanımında çocuklu ailelere ve zihinsel engelli kişilerin bakıcılarına yönelik, ürünleri kullanırken çok daha dikkatli davranmaları konusunda uyarı yaptı.

Açıklamada, kağıt pipetlerin fazla ıslanmadan dolayı yırtılabileceği ve bu parçaların kişinin boğazına kaçarak istenmeyen durumlar yaratabileceğine, hatta boğulmalara neden olabileceğine dikkat çekildi.

400 vakada boğulma tehlikesi atlatılmış
Şubat ayında bir araştırma başlatan NVWA, vatandaşlara olası bir rahatsızlık yaşanması halinde kuruma bilgi vermeleri yönünde bir çağrı yapmıştı. NVWA'ya göre, iletilen vakalar olası bir boğulma riskini de gözler önüne seriyor. 

Gelen reaksiyonları değerlendiren kurum, toplamda 1300 reaksiyon alındığını, gelen şikayetlerin çoğunluğunun ürün kalitesi ile ilgili olduğunu ancak aralarında boğulma tehlikesi yaşadığını belirten kişilerin de bulunduğunu kaydetti.

Kuruma iletilen 400 vakada kullanılan pipetin bir kısmının yırtılarak çocuğun boğazına kaçtığı raporlandı. Çoğu durumda, çocuk kendi kendine öksürerek bu parçayı çıkartmış olsa da vakaların yüzde 10 ila 15'inde, ebeveynler veya bakıcıların müdahalesi gerektiği saptandı.

Kurum; ailelerin ve bakıcıların, olası bir olumsuzlukta derhal müdahale edebilmek için, kağıt pipetle içeceğini içen çocukların veya engelli kişileri yalnız bırakmaması gerektiğini belirtiyor. 

Daha çok hazır meyve suları gibi paketli ürünün yanında verilen pipetlerde sorun yaşandığını belirten NVWA, özellikle içeceğini yavaş içenlere daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Foto: Meghan Rodgers - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın