Aralarında dört büyük sağlık sigortası şirketi Zilveren Kruis, CZ, Menzis ve VGZ’in de olduğu bazı şirketler, 2023 yılı prim miktarlarını açıkladı. Buna göre şirketlerin temel sağlık paketi prim miktarı ortalama 9 euro kadar arttı.

Sağlık sigortası şirketleri bugün gece yarısına kadar, 2023 yılında uygulayacağı aylık temel sağlık sigortası prim miktarlarını kamuoyu ile paylaşmak zorunda.

Şuana kadar açıklanan 2023 prim miktarları şu şekilde:
- Prim miktarını ilk açıklayan şirket yine DSW olmuştu. Şirket eylül ayında yaptığı açıklamada 2023 yılı prim miktarının, bu yıla göre 9,75 euro zamla, 137,50 euroya çıkacağını duyurdu.
- Hollanda’nın en büyük sigorta şirketi olan Achmea’nın alt kuruluşu Zilveren Kruis önümüzdeki yıl için prim miktarına 7,5 euro zam yaptı. 2023 prim miktarı 138,95 euroya çıktı.
- VGZ şirketinin temel sağlık sigortası aylık primi önümüzdeki yıl 9,3 euro artarak, 141,95 euro'ya yükselecek
- Menzis prim miktarını 8 euro artırdı. 2023’de aylık 141,25 euro ödenecek.
- CZ’ye bağlı OHRA’nın temel sağlık sigortası primi 3,75 euro artışla, 138,25 euro olacak. 

Şirketlerin ek bakım paketlerine (aanvullende zorgpakketten) uygulayacağı prim miktarları henüz netleşmiş değil. Sadece Zilveren Kruis’ın bu pakette yaklaşık 3,50 euro zam yapması bekleniyor. 

Prim miktarları neden bu kadar arttı?
2023 sağlık sigortası prim miktarlarının artışındaki temel nedenin “yaşlanma, kronik hastalıkların artması ve tedavi ile ilaç masraflarının yükselmesi” olduğu belirtiliyor. Buna ek olarak, sektörde daha yüksek maaşlar ve yüksek enerji ve malzeme maliyetleri anlamına gelen enflasyon artışının da prim miktarlarının artmasına etki etti.

Sigorta şirketleri, müşterilerine ‘hayatın hızla çok daha pahalı hale geldiği bir zamanda’ prim miktarlarını da artırmak istemediklerini ancak yaşanan yüksek enflasyon ortamında bunun kaçınılmaz hale geldiğini belirtiyor.

Vatandaşlar primleri ödeyememe endişesi içerisinde
Bu hafta içerisinde yapılan bir anketin sonuçlarını açıklayan Independer, halkın yarıya yakınının önümüzdeki yıl sağlık sigortası primini ödeyemeyeceği endişesi yaşadığına dikkat çekti. Independer tarafından yapılan bir ankete göre, her 10 kişiden 8’i önümüzdeki yıl sağlık sigortası primini ödeyememe endişesi ile boğuşuyor. Özellikle 55 yaş altı vatandaşların bu endişeyi taşıdığı belirtiliyor.

Henüz tüm şirketlerin prim miktarları yayınlanmadı ancak Cumartesi günü bitmeden açıklamaları gerekmekte. Bunun yanında tüketicilerin de mevcut sigorta şirketini değiştirmek için bu yılın sonuna kadar vakitleri bulunmakta.

© Sonhaber.eu
Fotoğraf: Myriams - Pixabay

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.