Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Hollanda’da cumartesi günü ülke genelinde gök gürültülü sağanak yağışlar nedeniyle “sarı kod” uyarısı yapıldı. Yetkililer, dolu yağışı ve kuvvetli rüzgarın etkili olabileceğini bildirdi.

Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü’ne (KNMI) göre, cuma günü sabah saatlerinde hava güneşli ve kuru başladı. Doğu ve güneydoğu yönünden esen rüzgar karada genellikle orta kuvvette, kıyı kesimleri ve IJsselmeer çevresinde ise zaman zaman daha kuvvetli hissediliyor. Öğleden sonra da yağış beklenmiyor. Sıcaklıklar Wadden Adaları’nda 22 derece civarında ölçülürken, ülkenin güneyinde yer yer 27 dereceye kadar yükseliyor. Rüzgarın güneydoğudan orta kuvvette esmesi bekleniyor.

Akşam saatlerinde hava açık seyrini sürdürecek, ancak ilerleyen saatlerde güneybatıdan itibaren bulutlanma artacak. Cuma gecesi genel olarak yağışsız geçecek ancak yer yer gök gürültülü sağanak geçişleri olabilir. En düşük sıcaklıklar kuzeyde 8 dereceye kadar düşerken, büyük şehirlerde 15 derece civarında seyredecek. Rüzgar genel olarak zayıf, kıyılarda ise güneybatıdan orta kuvvette esecek.

Cumartesi günü kuvvetli sağanak bekleniyor
KNMI’ye göre cumartesi günü sabah saatlerinde hava parçalı bulutlu olacak. Özellikle kuzey bölgelerde yerel sağanak ve gök gürültüsü ihtimali bulunuyor. Rüzgar güneybatıdan zayıf ile orta kuvvette esecek.

Öğleden sonra ise kuvvetli sağanak yağışlar ve gök gürültülü fırtına hücreleri ülkenin güney kesimlerine ulaşacak. Yağışların ilerleyen saatlerde güneybatıdan kuzeydoğuya doğru ilerleyerek tüm ülkeyi etkisi altına alması bekleniyor.

Yağışlarla birlikte dolu ve saatte 70 kilometreye kadar ulaşan rüzgar etkili olacak. Bazı bölgelerde kısa sürede 10 ila 20 milimetre arasında yağış düşebileceği tahmin ediliyor.

Hollanda’da askeri bölgede çıkan yangında 700 futbol sahası kadar alan yandı
Hollanda’da askeri bölgede çıkan yangında 700 futbol sahası kadar alan yandı
İçeriği Görüntüle

Gök gürültülü sağanakların cumartesi akşamı geç saatlerde ülkeyi terk etmesi bekleniyor. Pazar gününden itibaren ise havanın daha değişken bir yapıya döneceği belirtiliyor.

Hafta sonu sonrası hava değişken olacak
Weeronline’a göre pazar günü de yer yer sağanak yağışlar görülebilir. Buna rağmen hava sıcaklığı gündüz saatlerinde ortalama 20 derece civarında kalacak.

Hafta sonunun ardından bahar havası değişken şekilde devam edecek. Güneş zaman zaman kendini gösterse de bulutlanma ve yer yer yağış ihtimali sürecek. Hafta ilerledikçe sıcaklıkların birkaç derece düşmesi bekleniyor.

Beklenen yağışların, uzun süredir devam eden kurak dönemin ardından doğaya bir miktar rahatlama sağlaması öngörülüyor. Ancak yeraltı su seviyelerinin yeniden normale dönmesi için daha uzun süreli ve yoğun yağışlara ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Kuraklık etkileri sürüyor
Nisan ayında ülke genelinde ortalama 8 milimetre yağış kaydedildi. Mevsim normallerine göre düşük kalan bu değer, kuraklık riskini artırdı. Ayın son günlerinde ise yaz havası etkili oldu ve sıcaklıklar 25 dereceye kadar çıktı.

Kuraklıktan doğal yaşamın da etkilendiği ifade ediliyor. Kurbağa larvalarının bulunduğu küçük su birikintilerinin kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, çayır kuşlarının ise sertleşmiş toprakta besin bulmakta zorlandığı belirtiliyor.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Pixabay (Arşiv)