Yetim kalan çocukların, ebeveynleriyle birlikte yaşadıkları kiralık evde 28 yaşına kadar kalabilmelerini sağlayacak bir yasa teklifi hazırlandı. VVD, ChristenUnie, GroenLinks ve BBB partileri tarafından hazırlanan tasarı, bu çocukların taşınma endişesi yaşamalarını engellemeyi amaçlıyor ve ev bürolarına bazı yükümlülükler getiriyor. Salı günü meclise sunulan tasarı şimdiden çoğunluk tarafından destek gördü.

İçişleri bakanlığı 2021 yılında ev büroları ile bir anlaşmaya varmış, gerekli yasal düzenlemeler olana kadar ev bürolarının yetişkin çocuklara en fazla iki yıl süreyle geçici kira kontratı teklifinde bulunabileceklerini belirtti.

"Hiçbir yetim çocuk, bir daha bu insanlık dışı muameleyi görmemeli." şeklinde açıklama yapan VVD Meclis üyesi Daniel Koerhuis'a göre, bu durum hala devam ediyor ve birçok yetim çocuk ebeveynleri öldükten sonra ev büroları tarafından sokağa atılıyor. 

Ebeveynlerinin vefatı nedeniyle yaşadıkları kiralık evi devralamayan yetişkin çocuklar, çoğu durumda vefattan iki ay sonra evi boşaltmak zorunda kalıyor."

Merkezi İstatistik Bürosu'nun (CBS) verilerine göre, her yıl 16 ile 30 yaş arası yaklaşık 205 genç, yetim kalıyor. Bu gençlerin ortalama 82'si ebeveynleriyle birlikte bir sosyal konutta yaşıyo.  

Yasa teklifinin içeriği 
Yasa teklifi, konut birliklerinin bundan böyle çocukları yaşadıkları evden çıkartmasını engelleyecek tarzda düzenlendi. Diğer bir ebeveynin hâlâ hayatta olmasına rağmen örneğin boşanma veya uyuşturucu problemleri nedeniyle onunla artık iletişim kurulmaması durumunda da bu geçerli olacak. 

Bir çocuğun kirasını karşılayamaması durumunda, ev bürosu kira bedelini zorunlu olarak düşürecek. Çocuk 28 yaşına geldiğinde, konut birliği uygun başka bir konut sunmak zorunda kalacak.

Yasa teklifi, sadece sosyal konutlar için geçerli olacak. Özel sektördeki konutlar bu yasaya dahil olmayacak. 

Bir önceki kabine tarafından satın alınmış evlerde yaşayan yetim çocuklar için gerekli, düzenleme yapılmıştı. Bu çocuklar bazen yaşadıkları evi miras vergisini karşılamak için satmak zorunda kalıyordu. Ancak yapılan düzenleme ile yetimlere ödeme erteleme hakkı tanındı.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş