Ülkenin birçok yerinde çiftçilerin dağıtım merkezlerini ablukaya alması, süper market raflarını boş kalmasına neden oldu. Süpermarketlerde özellikle süt ve sebze gibi taze ürünlerin tedariki sağlanamadı.

Dün başlayan ve bugün sabah saatlerine kadar devam eden eylemlerde çiftçilerin hedefi özellikle süpermarketlerin dağıtım merkezlerini abluka altına almak şeklinde gelişti. Protestoya katılan çiftçilerin genel söylemi “çiftçilerin yaşadığı sıkıntıların tüketici tarafından da anlaşılmasını sağlamak için böyle bir eyleme kalkışmaları” şeklinde oldu.

200'den fazla Lidl şubesinde taze ürünlerde sıkıntı yaşanıyor
200'den fazla Lidl süpermarketi, çiftçilerin dağıtım merkezlerini bloke etmesi nedeniyle sıkıntı yaşadı. Bir şirket sözcü, Nijmegen yakınlarındaki Almere ve Oosterhout'taki merkezlerin ablukaya alınması sonrasında, teslimatların yapılamadığını ve marketlerde birçok taze ürünün minimum düzeyde veya hiç bulunmadığını bildirdi. 

Hollanda'da 400'den fazla şubesi bulunan zincir, hasarın ne kadar olacağını veya bir yerden telafi edilip edilmeyeceğini henüz söyleyemiyor.

Zararın boyutu
Araştırma ajansı Roamler, şu anda süpermarketlerde yaşanan ürün tedariki sorunu nedeniyle ne kadar büyük bir zarar yaşandığının bir envanterini çıkarttı. 

Henüz büyük çaplı, ulusal bir zarar yaşanmadığını belirten şirket, halihazırda az stoğun bulunduğu marketlerde tüketicilerin endişe duyarak normalin üzerinde satın alıma yönelmesinden dolayı da rafların boş kalmasına neden olduğunu açıkladı.

Hollanda Gıda Firmaları Birliği (CBL) tarafından yapılan açıklamada ise protestoların ve ablukaların devam etmesi halinde zararın büyük olacağına vurgu yapıldı. 

CBL, gıda tedarik zincirinin kopması ve gerekeli saklama koşullarının oluşmaması sebebiyle birçok yiyeceğin bozulacağına dikkat çekerken, bu eylemin sadece süpermarketleri değil aynı zamanda dağıtım merkezlerine bağlı olan hastaneler ve bakım merkezlerinin de etkileneceğine dikkat çekildi. 

Şuanda hangi bölgelerde çiftçi ablukası sürüyor?
Dağıtım merkezlerinin bazılarında çiftçi eylemleri son bulurken halen devam eden eylemlerin listesi şu şekilde:
Lidl: Almere en Heerenveen.
Jumbo: Raalte.
Boni: Nijkerk.
Plus: Haaksbergen.
Aldi: Drachten.
 

Foto: Martijn Baudoin - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın