Hollanda’nın genelinde eylem çağrısında bulunan çiftçiler bugün erken saatlerde traktörleri ile birlikte yollara çıktı. İlk hedef süpermarketlerin distribütör merkezleri oldu. Çiftçilere balıkçılar da limanlarda eylem yaparak destek veriyor.

Haftalardır hükümetin iklim politikaları kapsamında doğal alanlardaki nitrojen olarak bilinen azot salınımı azaltılma politikalarını protesto eden çiftçiler, bugün daha büyük çaplı bir protesto için sabahın erken saatlerinde yollara çıkmaya başladı.

Sabahın ilk ışıkları ile birlikte harekete geçen birçok çiftçinin ilk hedefi süpermarket zincirlerinin marketlere dağıtımın yapıldığı ana distribütör merkezleri oldu.

Geçtiğimiz hafta sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarla bir araya toplanan çiftçilerin tam olarak hangi merkezleri veya yolları kapatacağı konusunda bir açıklama yapılmadı. Telegraam gruplarında yapılan paylaşımlarda özellikle bir çeşit “vardiya sistemi” gibi hareket edileceği, gece çalışacakların sabah erken saatlerde, sabah çalışanların da akşam veya gece saatlerinde yollara çıkması tavsiyesinde bulunulduğu öğrenildi. Çiftçiler bu sistemle tüm gün protestolarına devam etmeyi hedefliyor.

(Haber fotoğraftan sonra devam ediyor)
boeren1

Sabahın ilk saatlerinden itibaren haber merkezlerine ulaşan bilgilere göre, bir grup çiftçi Veghel, Beilen (Drenthe), Woerden ve Nieuwegein’daki (Utrecht) Jumbo dağıtım merkezleri önüne traktörleri ile geldi.  ALDI'nin Drachten'deki Frizya dağıtım merkezleri ve Heerenveen'deki Lidl çevresinde de ablukalar olduğu bildirildi. Zwolle'deki çiftçiler de bir Albert Heijn dağıtım merkezinin önünü tıkadı.

Çiftçilerin eylemine balıkçılardan destek
Çiftçilerin başlattığı eyleme balıkçılar da destek veriyor. Dün geceden beri Groningen'deki Lauwersoog limanının bir kısmınının bir grup balıkçı tarafından engellendiği belirtildi.

Bu sabah Den Helder'daki limanın girişini tıkayan balıkçılar nedeniyle gemi seferleri yapılamıyor. 

Bölgeden gelen haberlere göre Texel’a giden feribot seferi eylem nedeniyle iptal edildi. Teso işletmesinden yapılan açıklamada, sefer iptali nedeniyle yolcuların limana gelmemesi çağrısında bulunuldu. Gecikmenin ne kadar süreceği ise hanüz bilinmiyor.

Bazı yollar şimdiden kapatıldı
boeren3
Çiftçilerin ablukaları nedeniyle, A50 üzerindeki Veghel çıkışı (her iki yönde) ve A28'deki Beilen çıkışı  trafiğe kapatıldı. Friesland bölgesinde traktörlerin, A7 karayolu Drachten çevresinde ve N34 karayolu Gieten çevresinde yavaş seyir halinde yollarda olduğu bilgisi paylaşılıyor.  

ANWB, ülke genelinde henüz yoğun trafik görülmediğini ancak günün ilerleyen saatlerinde durumun değişebileceği açıklamasında bulundu.

Çiftçilerin bugün içerisinde Rotterdam ve Schiphol havalimanları çevresinde de toplanacağı tahmin ediliyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın