Hollanda’da uygulanan burka yasağında şimdiye kadar kimseye ceza kesilmedi. Buna rağmen elde edilen veriler peçeli Müslüman kadınların daha fazla ayrımcılığa ve şiddete maruz kaldığını gösteriyor.

RTL’in emniyetten elde ettiği verilere dayanarak verdiği haberde, şimdiye kadar burka veya peçe taktığı gerekçesiyle kimseye para cezası yazılmadı ve peçe takanlara yönelik ayrımcılık ve şiddet vakalarında artış yaşandı.

Yasağın ilk günlerinde polisin birkaç olayda peçe yasağı sebebiyle uyarı yapmakla yetindiği aktarılan haberde, peçeli kadınların toplu taşıma kullanmadıkları ve kamu binalarına gitmekten kaçındıkları hatırlatıldı.

Haberde, Hollandalı Karima Rahmani'nin yasağın yürürlüğe girmesinden sonra ülkede peçeyle yaşamanın zorlaştığı şeklindeki değerlendirmesi paylaşıldı.

Rahmani'nin, peçeli Müslümanlara yönelik ayrımcılığın ve şiddet olaylarının arttığı şeklindeki gözlemlerine yer verilen haberde, peçe takanlara hakaret, sözlü ve fiziki müdahalelerin yapıldığının altı çizildi.

Yasak toplu taşıma ve bazı kamu alanlarında geçerli
Hollanda'da uzun süre tartışılan ve 1 Ağustos 2019'da yürürlüğe giren "burka yasağı" kapsamında, kişilerin eğitim ve sağlık sektörü, toplu taşıma araçları ve devlet dairelerinde yüzlerini tanınmayacak şekilde tekstil, maske veya kask gibi unsurlarla kapatması yasaklanmıştı.

"Din özgürlüğünü kısıtladığı" gerekçesiyle Hollanda Danıştay’ınca tavsiye edilmeyen yasa, 2016'da Temsilciler Meclisinde çoğunlukla kabul edilmişti.

İslam ve yabancı karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, yasanın yürürlüğe girdiği gün sosyal medyadan, "Burka yasağı yürürlüğe girdi. Şimdi bir sonraki adım için çalışmaya başlayabiliriz. Hollanda'da başörtüsü yasağı." paylaşımında bulunmuştu.

Hollanda'da peçe takan yaklaşık 200 kadın olduğu ve yasağın ardından bu sayının 150'ye gerilediği bilgisi paylaşıldı.

Foto: AA

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın