Geçtiğimiz dönemde yaşanan korona pandemisi, omicron varyantının yarattığı endişe ve ardından patlak veren Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle artan akaryakıt fiyatlarında ilk kez bu hafta pazartesi günü düşüş yaşandı.  

Hollanda’daki beş büyük petrol şirketinin önerilen ulusal perakende satış fiyatlarını günlük olarak izleyerek, karşılaştırmasını yapan tüketici danışma bürosu UnitedConsumers verilerine göre, bu yılın başından bu yana ilk kez pazartesi günü tavsiye edilen euro95 benzinin litre fiyatı 2,092 euroya geriledi. UnitedConsumers haftanın ikinci iş gününde tavsiye edilen ulusal satış fiyatının da 2,084’e düştüğünü açıkladı. 

Bilindiği üzere aralık 2022’den bu yana benzin fiyatları 2,10 euronun altına inmemişti. Hatta bu yıl 8 Haziran tarihinde 2,505 euroya kadar çıkmıştı.

UnitedConsumers yakıt uzmanı Paul van Selms, yaşanan gelişmeyi “Ayrıca, Ukrayna'daki savaşın sonuçları konusunda piyasada daha az belirsizlik var” şeklinde yorumladı ve petrol fiyatlarının önümüzdeki haftalarda daha da düşmesini beklediğini dile getirdi.

Motorin daha yavaş düşüyor
Motorinin önerilen ulusal perakende satış fiyat ise benzine göre daha az düşüş gösteriyor. Birkaç haftadır, dizel fiyatı birçok pompada benzin fiyatıyla hemen hemen aynı, hatta bazı yerlerde ondan daha yüksek seyrediyor. Aradaki fark kısmen Batı Avrupa'nın büyük ölçüde Rusya’dan gelen motorine bağımlı olmasından kaynaklanmaktadır.

UnitedConsumers verilerine göre dün ortalama tavsiye edilen satış fiyatı 2,115 euro olan motorin için bu gün 2,103 euro tavsiye ediliyor.

Vergi indirimi
Nisan ayından bu yana uygulanan vergi indiriminin de benzin fiyatlarını baskı altında tutuyor. Yaklaşık beş ay önce uygulamaya giren düzenleme ile kurşunsuz benzindeki tüketim vergisi litre başına 17 sent ve dizelde 11 sent düşürüldü. Den Haag’a yakın kaynakların aktardığı bilgiye göre hükümet 2023 Bütçe görüşmelerinde uygulanan vergi indiriminin en az yıl sonuna kadar devam ettirilmesine karar verdi.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.