Belediyeler, hükümetin düşük gelirlilerin gelir durumunu hızla iyileştirmesini talep ediyor. Önümüzdeki yıllarda alım gücünün daha da düşmesinden endişe duyan belediyeler, hükümetten acil görüşme talep etti. Hükümeti masaya oturmaya davet eden VNG

Hollanda Belediyeler Birliği (VNG) tarafından bugün yayınlanan “Söz verilen Geçim Güvenliği” adlı bir raporda, sosyal güvencenin krizde olduğu belirtildi ve hükümete “onurlu bir varoluşu güvence altına almak için gidişatı değiştirmeliyiz” uyarısı yapıldı.

Yayınlanan raporda son yıllarda genç yaşlı fark etmeksizin, mali sorunlar yaşadığı için belediyeler tarafından desteklenmek zorunda kalan kişilerin sayısının arttığına dikkat çekildi. 

Rapora göre Corona, enerji krizi ve yüksek enflasyon nedeniyle, gelir desteği alan hane halkı sayısı neredeyse bir milyona ulaştı.

Hükümet ve ulusal siyasetin başarısızlığa uğradığını belirten belediyeler, acilen bir dizi atılım yapılması ve önlem alınması gerektiğine vurgu yapıyor. 

Hükümet ve diğer paydaşları yeni sosyal güvenlik taahhüdüne katılmaya davet eden belediyeler “Yaşamak için yeterli bir gelir”, “Herkesin gelişebileceği bir toplum” ve “Vatandaşına güvenen ve kendisi de güvenilir bir hükümet” için el ele verilmesi gerektiğini savunuyor.

Asgari ücret miktarı ve sosyal ödeneklerin önemli ölçüde artırılması gerektiğini belirtilen raporda, yaşanan vergi skandalına gönderme yapılarak, binlerce vatandaşın bundan mağdur olduğu belirtildi. Bu durumun yılda en az 500 euro geri ödeme yapmak zorunda kalan 600 bin hane halkını gelir konusunda belirsizliğe sürüklediğine dikkat çekildi.

Raporda sosyal asgari geliri aşan çocuk bakımı, kira ve diğer önemli masrafların doğrudan yardım kuruluşları ve belediyeler tarafından düzenlenmesi gerektiği önerisi sunuldu. Belediyelere göre ise ideal olan dar gelirlinin ödenek başvurusu yapması değil, hükümetin bu yardımı otomatik olarak başlatması.

VNG Sosyal güvenlik stratejik planı
VNG, kabine ve sosyal ortaklarla birlikte, raporda ayrıntıları ile belirtilen noktaları bir sosyal güvenlik stratejik planına dahil etmek istiyor.

VNG direktörü Peter Heijkoop, uzun zamandır hükümete bu çağrıyı yaptıklarını ancak cevap alamadıklarını ve yaşanan problemlerin son 10 yılda giderek büyüdüğünü dile getirdi. 

Heijkoop, hükümetin corona ve enerji krizi dönemlerinde geçici çözümler ürettiğini belirtirken, “Partiler ve bakanlar, yapısal bir çözüme yardımcı olmaktansa medyada kendi planlarıyla ön plana çıkmayı tercih ediyor.” yorumunu yaptı.

VNG direktörü “Temel gelir güvencesi, iş ve yanınızda olan bir hükümet olmadan yapılacak her değişiklik, bir tehdit haline gelir. Önümüzdeki on yılda bunu başaramazsak, bir takım belirsizlikler ortaya çıkacaktır. Bu ikilik, sosyal bir bölünme sorununa da neden olabilir.” dedi.

Hükümeti masaya oturmaya davet eden VNG direktörü “Son yıllarda bize sadece ek görevler verildi. Hükümet bunu bizimle şimdi görüşmezse, gelecekte ek enerji ödeneği gibi planları artık uygulamayacağız.” şeklinde açıklamada bulundu.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Thomas Ulrich - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.