Hamas’ın askeri kanadının geçtiğimiz hafta İsrail’e saldırması ve ardından İsrail ordusunun savaş alarmına geçmesi Gazze Şeridi’ni bir anda ateş çemberine çevirdi. Gazze şeridinin her iki tarafında da onlarca kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Ancak bu durum bölgedeki ülkeler kadar, diğer ülkeleri de etkiledi. Bu ülkelerden biri de Hollanda

Hamas ile İsrail arasında yaşanan savaş, Hollanda belediyelerini ikiye böldü. Bugün bazı belediyeler, İsrail bayrağı göndere çekerek yarıya indirdi. Rotterdam ve Utrecht gibi bazı belediyeler ise bölgede hayatını kaybedenleri anmak ve yaralananlara destek olmak amacıyla sadece belediyeye ait bayrağı göndere çekerek yarıya indirmeyi tercih etti.

Rotterdam hayatını kaybeden ve yaralanan tüm siviller için bayrağı yarıya indirdi

rotterdam belediyesi
Rotterdam Belediye Başkanı Aboutaleb, bölgede hayatını kaybedenler ve yaralılar için belediyeye ait bayrağı göndere çekerek yarıya indirme kararı aldı. Aboutaleb “Bayrak, bölgede Filistinliler ve İsrailliler arasındaki son şiddet patlamasının tüm sivil kurbanları için asıldı. Düşüncelerim, ailelerine, arkadaşlarına ve bölgede ailesi olan tüm Rotterdamlılara gidiyor.” dedi. 

Belediye başkanı, sözcüsü aracılığıyla, uluslararası bir çatışmanın mevcut olduğunu ve buna yanıt vermenin belediyelerin değil, ulusal hükümetin görevi olduğunu duyurdu.

Den Haag: İsrail bayrağını asmak şuanda uygun değil

den haag belediyesi
İsrail bayrağı asmayan belediyelerden biri de Den Haag belediyesi. Parlamento başkentinde, Binnenhof binasında İsrail bayrağı asılırken, belediye sadece kendi bayrağını asarak yarıya indirdi. 

Belediye başkanı Jan van Zanen’ın sözcüsüne göre, İsrail bayrağını Belediye Binası'na asmak şu anda 'uygun değil' ve İsrail'deki durum şu anda, yani şiddet olaylarından hemen sonra hala belirsiz. Sözcü, "Den Haag, Cumhurbaşkanı vekili Mark Rutte ve Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot'un Cumartesi günü yaptığı açıklamaların arkasında duruyor," açıklamasında bulundu.

Utrecxht: Durumu yakından takip ediyoruz
Utrecht belediyesi de Amersfoort, Nieuwegein, Eemnes, Soest, Rhenen ve Renswoude dahil olmak üzere Utrecht eyaletindeki birçok belediye gibi, beldiyeye ait bayrağı asarak yarıya indirdi. Utrecht Belediye Başkanı Sharon Dijksma, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "İsrail ve çevresindeki durumu büyük bir dikkatle takip ediyoruz. Utrecht belediye bayrağı, geçen hafta sonu yaşanan yoğun şiddet olaylarında hayatını kaybeden tüm sivil kurbanları anmak amacıyla Pazartesi günü belediye binasında yarıya indirilecek. Düşüncelerimiz, etkilenen bölgelerdeki sevdikleriyle etkilenen Utrecht sakinleriyle birlikte” şeklinde ifade kullandı. 

Göndere İsrail bayrağı çeken belediyeler de var

amsterdam-2
Hollanda’da bazı belediyeler ise İsrail bayrağını göndere çekerek yarıya indirmeyi tercih etti. Bunlardan biri de başkent Amsterdam belediyesi. 

Belediyenin bulunduğu Stopera binasına bu sabah İsrail bayrağı göndere çekilerek yarıya indirildi. Belediye Başkanı Femke Halsema hükümetin çizgisi ile aynı çizgide olduklarını dile getirerek “Amsterdam belediye meclisi, Amsterdam sakinleriyle birlikte Hamas'ın masum sivillere yönelik acımasız şiddetinden son derece etkilendi” şeklinde açıklama yaptı.

Halsema “Belediye binasındaki bayrak, İsrail halkına ve İsrail'de korku ve belirsizlik içinde olan arkadaşları ve aileleri olan Amsterdam sakinlerine bir destek ifadesidir” şeklinde ifade kullandı.

Rutte, belediyelerin İsrail bayrağı asmasını tercih ediyor 
Bugün gerçekleştirilen Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısından sonra bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Rutte, Cumartesi sabahı İsrail’in, bir "terörist organizasyon" tarafından işgal edildiğini ve "yüzlerce masum kurban" verildiğini dile getirdi. Bu durumu bir "katliam" olarak nitelendiren Rutte Hollanda'nın tamamen İsrail'in arkasında olduğunu ve ülkenin terör örgütü Hamas'a karşı kendini savunma hakkına sahip olduğunu bir kez daha vurguladı. 

Rutte, Filistin tarafında da 'masum kurbanlar' olduğunu belirtti ve Filistinli sivillerin  “on altı yıldır' terör örgütü Hamas'ın kurbanı olduğunu vurguladı.

Kendisine yöneltilen bazı belediye binalarına asılan İsrail bayrakları ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Rutte, bu tür kararların belediye başkanlarının inisiyatifinde olduğunu ve Hollanda dışındaki ülkelere ait bayraklar için herhangi bir bayrak talimatı bulunmadığını dile getirdi. Rutte, kendisinin İsrail bayrağını tercih ettiğini dile getirdi ve belediyelerin en azından bunu yapabileceğini söyledi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş