Apeldoorn Belediyesi, 2019 yılında sosyal ödenek alan (Bijstaand) bir kadının maaşını, banka hesap özetlerinde market alışverişine çok az para harcadığının görülmesi nedeniyle kesti. Geçtiğimiz günlerde sosyal güvenlik hukuku alanındaki en yüksek mahkeme olan Merkezi Temyiz Konseyi’nin baktığı davada belediyenin haksızlık yaptığına karar verildi.

Belediyeye göre kadın çok az harcama yapıyor
Kadın belediye görevlileri ile yaptığı bir görüşmede, daha önceden bir giyim mağazası sahibi olduğunu, işlerin kötü gittiğini ve resmi iflastan kaçınmak için işi bıraktığını açıkladı. Daha sonra borç batağına düştüğünü belirten kadın, sosyal yardım almaya başladığını belirtti. 

Avrupa Parlamentosu Avrupa Engelli Kartı ve araç park kartına onay verdi Avrupa Parlamentosu Avrupa Engelli Kartı ve araç park kartına onay verdi

Belediye için bu açıklama yeterli değildi. İddiaya göre kadın, market alışverişini nasıl yaptığını gösteremediği için bilgi verme yükümlülüğünü ihlal etti. Standartlara göre bekar bir kişinin yiyecek ve içecek için ayda ortalama 200 euro harcayabileceğini belirten belediye, banka hesaplarında kadının bazı aylar 50 euro civarında, bazı aylar ise hiç harcama yapmamasını şüpheli bir durum olarak gördü. Bu nedenle kadının ödenek almaya hakkı olmadığına ve dolayısıyla geri ödemesi gerektiğine karar verdi.

Kadın belediyeye yaptığı açıklamada, her gün ekmek yemediğini, dondurucuda çok fazla ekmek sakladığını ve ara sıra bir komşusunun evinde yemek yediğini söyledi. Ayrıca yiyeceklerin parasını nasıl ödediğini de açıklamak zorunda kaldı.  

Apeldoorn belediyesi ise tek başına yaşayan kadının, aldığı yaklaşık 10.000 euroluk yardımı geri ödemesine ve ayrıca 1,230 euro para cezası vermesine karar verdi.

“Çok dar görüşlü bir karar”
Belediyenin ödeneği kesme kararını “çok dar görüşlü” olarak nitelendiren Merkezi Temyiz Konseyi, kadının ifadesinde borç içinde olduğunu ve bu nedenle yaşam masrafları için daha az harcama yapabildiğini söylediğine vurgu yaptı. 

Hakimler, Apeldoorn belediyesinin Nibud standardını kullanmasını anlamlı bulurken, kadının düşük miktarlardaki harcamalar için verdiği açıklamanın mantıksız olmadığına, bundan dolayı aslında belediyenin kendisinin, daha fazla kanıt toplaması gerektiğine karar verdi. Belediyenin ödeneği kesme kararını haksız buldu. 

Konseyin kararına göre belediye şimdi kadına harcaması için 2868 euroluk tazminat ödeyecek.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.