Hükümet bu yıl artan enflasyona uyumlu olarak 2023 yılı için asgari ücret ve ödeneklerde zam yaptı. Ancak ortaya çıkan bir bilgiye göre çocuklu aileleri yakından ilgilendiren bir ödenekte hesap hatası yapıldı. RTL Haber servisinin yaptığı araştırmaya göre önümüzdeki yıl maaşlar ve ödenekler de dahil olmak üzere her şeye artarken, Çocuk Bakımı Ödeneği (Kinderopvangtoeslag) yerinde kalacak. 

Bu yıl enflasyon beklenenin çok üstünde yükseldi. Enflasyon artışına bağlı olarak bakım merkezlerinin enerji giderleri ve personel masrafı gibi temel giderleri arttı ve önümüzdeki yılda artmaya devam edecek. Bu durum bakım merkezleri müşterilerinin faturalarının artmasına neden olacak. 

Başka bir değişle, hükümetin yaptığı yanlış hesaplama nedeniyle önümüzdeki yıl aileler daha fazla miktarda cebinden ödemek zorunda kalacak. Kreş ve Çocuk Bakımı Merkezleri Birliğine göre 2023’de bu merkezlerin fiyatları ortalama yüzde 8,5, RTL’e göre ise yüzde 10 zamlanacak.

Çocuk Bakım merkezlerinin fiyatları artarken ailelerin çocuk balkımı için aldığı ödenekler, beklendiği ölçüde artmayacak. Elde edilen bilgilere göre 2023’de ödeneklere yüzde 5,6 oranında zam yapılacak. Bunun nedeni ise hükümetin ödenek miktarını belirlerken Merkezi Planlama Bürosu’nun (CPB) Mart ayında öngördüğü 2022 yılı enflasyon değerini baz alması. 

CPB mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 5,6, maaşlara yapılacak zammın da yüzde 2,3 olacağı tahmininde bulunmuştu. Ancak 2022 yıllık enflasyon oranı bunun neredeyse iki katı civarında gerçekleşti.

Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı verilen haberin doğru olduğunu ancak şuanda özellikle vergi sisteminde bir değişiklik yapılamayacağını belirtti. 

Bakanlık yetkilileri, bu durumun birçok aileyi olumsuz etkileyeceğini, ocak ayı ödemelerinin bu ay gerçekleştiğini bu nedenle son anda bir değişikliğin mümkün olmadığını belirtti. Yetkililere göre çocuk bakım ödeneğinde en erken 2024 yılı için ayarlama yapılabilir.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.