Merkezi İstatistik Bürosu (CBS), geçtiğimiz yıl yoksulluk sınırı altında yaşayan kişilerin sayısının 637 bine gerilediğini bunun nedeninin de hükümetin yaptığı enerji yardımı gibi gelir desteğinden kaynaklandığını açıkladı. Yoksul olan kişilerin 165 bini çocuklardan oluşmakta.

Geçtiğimiz yıl enerji fiyatlarının ve enflasyonun aşırı artması nedeniyle hükümet düşük gelirli vatandaşlara 1300 euroluk bir ek enerji yardımı yapmış, yılın sonunda da enerji faturalarında 380 euroluk bir indirim uygulamıştı. CBS’e göre vatandaşlara yapılan bu destek olmasaydı geçtiğimiz yıl yoksulluk sınırı altında yaşayanların nüfusa göre oranı yüzde 5,9’a çıkacaktı.

Kurum, “yoksulluk riski ile karşı karşıya kalanlar” olarak nitelendirdiği bu grupta geçen yıl gelir sınırı tek başına yaşayan evli olmayanlar için net 1200 euro, çocuksuz evli çiftler için 1690 euroydu. Çocuklu hanelerde sınır biraz daha yüksekti. İki küçük çocuğu ile yaşayan tek ebeveyn için sınır ayda net 1.830 euro, iki küçük çocuklu ebeveynler içinse 2.300 euro.

Geçen yıl çocukların yüzde 5,2'si yani 165 bin çocuk yoksulluk içinde yaşıyordu. 

Dört büyük şehirde yoksulluk fazla
Dört büyük şehre bakıldığında yoksul olanların sayısının oldukça fazla olduğu görülmekte. Başta Rotterdam ve Den Haag olmak üzere dört büyük şehirde yaşayan yoksul kişilerin oranı, tüm ülkedeki yoksul hanelerin yüzde 24’ünü oluşturmakta.

Yoksul hanelerin çok olduğu şlehirlerin arasında Schiedam, Enschede ve Nijmegen’de gelmekte. En az yoksul hanenin bulunduğu şehir ise Gelderland eyaletindeki Rozendaal kenti.

Göçmen kökenliler daha zor durumda
Geçen yıl göçmen kökene sahip çocuklar arasında yoksulluk oranı yine yüksek çıktı. Neredeyse her beş göçmenden biri yoksulluk sınırının altında yaşıyordu.

Hollanda'da doğan ancak en az bir ebeveyni yurtdışında doğan ebeveyne sahip çocukların yüzde 10,8'i yoksulluk içinde yaşıyor. Burada doğan ve iki ebeveyni de Hollanda'da doğmuş olan çocuklara baktığımızda bu oran yüzde 2,5'a düşüyor.

Kendi başlarına veya ebeveynleri ile birlikte mülteci olan çocuklarda ise özellikle Afganistan, Somali ve Irak kökenlilerin durumu kötü. En büyük sorun yaşayan grup ise Suriyeli çocuklar. Bu çocukların yüzde 45'ten fazlası yoksulluk içinde yaşıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş