Otomobil kullanımı 2024 yılında yine daha pahalı hale gelecek, ancak neyse ki hükümetin gelecek yıl için planladığı iki pahalı değişiklik yürürlüğe girmeyecek. Bunlardan biri elektrikli otomobiller için yol vergisi diğeri ise akaryakıtta fiyat artışı. 

İşte önümüzdeki yıl sürücüleri bekleyen değişiklikler…
Öncelikle ertelenen planlardan başlayalım. Hükümet benzinin litre fiyatının 21 sent, dizelin ise 13,5 cent artacağını hesaplıyordu ancak bu olmayacak.

Yeni bir elektrikli otomobil satın almak için verilen sübvansiyon da değişmedi. Önümüzdeki yıldan itibaren kademeli olarak 2550 euro'ya indirilecek olan sübvansiyon, şimdilik 2950 euro’da bırakıldı.  Aynı durum ikinci el bir elektrikli otomobil için verilen 2.000 euroluk sübvansiyon için de geçerli.

Yol harcırahı
Vergiden muaf olarak ödenen yol masrafı 2024 yılında iki sent artırılarak kilometre başına 21 sentten 23 sente çıkarılacak. Bu harcırah örneğin motosiklet, bisiklet ya da toplu taşıma araçlarıyla yapılan yolculuklar için de geçerli olacak.
Kiralık araçlar için ek vergi oranı, içten yanmalı motora sahip araçlar için yüzde 22, 30.000 euro'ya kadar olan tamamen elektrikli araçlar için ise yüzde 16 olacak. 30.000 euro’nun rak üzerinde ise yüzde 22 ödenecek.

Seyir halinde telefon kullanma: 420 euro
Trafik cezaları için önümüzdeki yıl ortalama yüzde 10 artış olacak. Örneğin, seyir halinde telefonunu elinde tutan sürücüye 420 euro ceza kesilecek. 2024 yılında ise kırmızı ışıkta geçme, sağdan sollama, yol vermeme, kavşağı kapatma, gereksiz gürültüye neden olma ve emniyet şeridini gereksiz yere kullanma gibi ihlallerin bedeli 300 euro, engelli park yerini gereksiz yere işgal edenlere ise 420 euro ceza kesilecek.
2024 yılında trafik cezalarının miktarını öğrenmek için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

Aşırı hız yapanlara cezalar artıyor

  • Meskûn mahallerde 5 km/s hızla araç kullanana 43 euro, saatte 10 km/s hız yapana 90 euro, 15 km/s hız yapana 169 euro ceza kesilecek.
  • Meskûn mahallerin dışında5 km/s hızla araç kullanana 39 euro, saatte 10 km/s hız yapana 84 euro, 15 km/s hız yapana 162 euro ceza kesilecek.
  • otoyolda 5 km/s hızla araç kullanana 32 euro, saatte 10 km/s hız yapana 79 euro ve 15 km/s hız yapana 150 euro ceza kesilecek.
  • Bu cezalara ayrıca 9 euroluk idari masraflarda eklenmekte.

2024 yılında hız sınırını aşan sürücülere verilecek ceza miktarları için Top Gear dergisinin web sitesine bakabilirsiniz. 

BPM yükseliyor
2024 yılında yeni otomobiller üzerindeki BPM (otomobil alım vergisi) tekrar yükselecek. Sabit kısım 2024 yılında 400 euro'dan 440 euro'ya yükselecek ve 2025 yılında bu rakama 160 euro daha eklenecek. CO2 emisyonlarıyla ilgili değişken kısım, dizel motorlu araçlarda, her bir gram CO2 için 94.30 euro'dan 106.07 euro'ya yükselecek. Sınır kilometre başına 73'ten 71 gram CO2'ye düşecek. Dizel motorlu araçlar dışındaki araçlarda değişken kısım aynı kalacak.

Yol vergisi artacak
Resmi adı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MRB) olan halk arasında yol vergisi olarak bilinen vergi oranı artıyor. Eyalet Meclisleri tarafından belirlenen yol vergisi her bölgede farklı miktarlar içeriyor. Ne kadar ödemeniz gerektiği, diğer hususların yanı sıra, aracınızın ağırlığına, yakıt türüne ve hangi ilde yaşadığınıza bağlı.

Önümüzdeki yıl sadece Groningen ve Drenthe'de oranlar değişmeden kalacaktır. En fazla artış olacak eyalet ise Güney Hollanda. Bu eyaletteki ek vergi yüzdesi 95,7'den 98,7'ye çıkacak. Elektrikli otomobiller önümüzdeki yıl motorlu taşıtlar vergisinden muaf olacak.

Otopark ücretlerine zam
Önümüzdeki yıl birçok şehirde otopark ücretlerine yüzde 10’a kadar zam yapılacak. Dahası, 2024 yılına kadar ücretsiz park edilebilen alanlar da ücretli hale gelecek.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.