Hollanda, vatandaşlar 15 Mart'ta 12 Eyalet Meclisinin yeni üyelerini belirlemek için sandık başına gidecek. Yapılacak seçimle, 12 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, 12 eyalette dört yıl boyunca görev yapacak yerel meclislerin yeni üyeleri belirlenmiş olacak.  Sabah yerel saatle 07:30'da başlayacak oy verme işlemi, akşam saat 21:30'a kadar devam edecek. 

Seçimde çifte vatandaşlığa ya da Hollanda vatandaşlığına sahip yaklaşık 230 bin civarındaki Türk de oy kullanabilecek.  Seçmenler, belirli yerlerde kurulan sandıkların dışında tren istasyonlarında da oy verebilecek. Bu kapsamda 58 farklı tren istasyonunda kurulacak merkezlerde oy verme işlemleri saat 05:00’de başlayacak.

Eyalet Meclisi seçimleri ülkenin geleceğini belirleyen Senato’nun da seçilmesinde büyük önem taşıyor. 15 Mart seçimlerinde Eyalet Meclislerine seçilen vekillerin içerisinde mayıs ayında yapılacak yeni bir seçimle Senato’da yer alacak 75 vekil seçilecek. Bunun yanı sıra oy sandığına gidecek olan seçmenler, aynı zamanda eyaletlerin Genel Sular İdaresi yönetiminin yeni isimleri için de oy verecek. 

Hollanda genelinde 12 eyalet meclisinde toplam 570 üye bulunuyor. Bir anlamda yerel parlamento olarak adlandırılan eyalet meclislere Kral'ın atadığı valiler başkanlık ediyor.

Eyaletlerin birçok alana ilişkin politikalarını belirleyen meclis üyeleri, aynı zamanda bunların hayata geçirilmesinden de sorumlu. Gelderland, Noord Brabant, Noord Holland ve Zuis Holland eyaletleri 55'er üyeye sahipken, 39 üyeye sahip Zeeland ülkenin en küçük eyaleti konumunda bulunuyor. 

15 Mart'ta yapılacak seçimlerde farklı partilerden 73 Türk kökenli aday da eyalet meclislerine girebilmek için yarışacak. 

15 Mart'ta farklı partilerden seçime girecek olan Türk adaylar

Flevoland 
Tarık Şahbaz (PvdA), 

Gelderland 
Melih Uzun (D66), Abdurrahman Çetintaş (SP), Melih Uzun (D66), 

Groningen
Fatih Yozgat (Geroninger Belang), 

Limburg
Beşir Karabacak (CDA), Sedai Bayraktar (SP), Turgut Çelebi (Lokaal Limburg), Tuğba Özkaya (Lokaal Limburg), Ali Çakmak (GL), 

Noord Brabant
Murat Memiş (SP), Gül Tevkir (D66), Sedat Yılmaz (D66), Yeliz Doğan (GL), Ufuk Kahya (GL), Osman Çiftçi (PvdA), Yasin Torunoğlu (PvdA), Nevzat Karakuş (Lokaal Brabant), Taner Karaaslan (VVD), Selin Karar (GL), Selçuk Akıncı (GL), 

Noord Holland 
T. Bilgin (FvD), Banu Bulucu (GL), Yeter Akın (GL), Kıvılcım Özmen (GL), Ayşe Er (GL), Yeliz Yıldız (GL), Asiye Güngörmez (VVD), Emre Kanık (D66), Mahmure Çakıroğlu (Kuzey Hollanda, D66), Binnur Zengin (PvdA), Kıvılcım Pınar (PvdD), Sibel Özoğul-Özen (SP), Barış Ermiş (SP), Ayşe Konuksever (DENK), Erdoğan Şahin (DENK), Şebnem Pancar (DENK), Khaan Kük (DENK), Süleyman Koyuncu (DENK), Dilek Avşar (Nederland met een PLAN), Mehmet Uygun (AWP voor Water, Klimaat en Natuur), 

Overijssel
A. Bakır (FvD), Nahrin Aslan (PvdA), Narda Teke-Bozkurt (PvdA), Deniz Yüksel (PvdA), Cemre Ercan (VOLT), 

Utrecht 
Ali Karataş (GL), Yasin Elmacı (D66), Harun Keskin (PvdA), Ersin Bölükbaş (PvdA), Bülent Işık (PvdA), Kemal Koyuncu (PvdA), İskender Şimşek (DENK), Gökhan Çoban (DENK), Miraç Usta (DENK), Mahmut Sungur (DENK), Tahsin Bülbül (DENK), 

Zeeland
Nuh Demirbilek (PvdA-GL), Yücel Yurdem (PvdA-GL), Ayşegül Çelik (PvdA-GL), 

Zuid Holland
T. Bal (FvD), M.U. İrfan (FvD), Sinan Özkaya (GL), Bülent Ünlü (GL), Mediha Aktaş (GL), Ali Koçak (PvdA), Emin Başoğlu (SP), Theo Çoşkun (SP), Metin Çelik (DENK), Tahsin Çetinkaya (DENK), Funda İleri (DENK), Mehmet Safranti (DENK), Enes Ayhan (DENK) ve Salih Akça (DENK)

Kaynak: Hollanda Postası

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.