Her yıl Temmuz'da yeni yasa ve yönetmeliklerle birlikte birçok şey değişiyor. Bu düzenlemeler cüzdanınızı nasıl etkileyecek? İşte önümüzdeki ayla birlikte Daha az çocuk yardımından daha yüksek akaryakıt vergisine kadar, yürürlüğe giren değişiklikler…

Asgari ücret artıyor 
1 Temmuz'dan itibaren asgari ücretli çalışanların aylık maaşları yaklaşık yüzde 2 oranında (ortalama 36 euro) artacak. Net maaş miktarı 1857,73 eurodan 1894 euroya çıkacak. 

21 yaşından küçükler için artış daha az olacak. 40 saatlik bir iş haftasına dayanarak 20 yaşında bir kişinin saatlik maaşı 8,93 eurodan 9,21 euroya, 16 yaşında bir kişinin ise 3,85 eurodan 3,98 euroya çıkacak. 

Buna göre net maaş miktarı 20 yaşındakiler için 1596 euro, 19 yaşındakiler için 1197 euro, 18 yaşındakiler için 997,50 euro, 17 yaşındakiler için 788,05 euro, 16 yaşındakiler için 688,30 euro olacak.

AOW ve ödenekler artıyor
Asgari ücrete geitirlen zamla birlikte AOW ve diğer ödenek miktarları artıyor. Tek başına yaşayanlar için AOW miktarı 1378,98 euro olacak. Çiftler için kişi başı net maaşı 939,24 euroya çıkacak. 

Diğer ödenek miktarları için: Ödenekler Temmuz 2023

Çocuk parası azalıyor 
Üç aylık dönemler halinde ödenen çocuk paraları(Kinderbijslag), tüketici fiyat endeksine bağlı olarak, indirilecek. Önümüzdeki çeyreklerde çocuk parasında yüzde 3’lük bir azalma olacak.  

Yılın üçüncü çeyreği olan ekim ayından itibaren geçerli olmak üzere; 6 yaşına kadar olan çocuklar için ödenen çocuk parası 8,06 euro azalarak 261,70 euro'ya inecek. Ailelere 6 ila 11 yaş arası çocukları için ödenen çocuk parası 9,97 euro azalarak 317,77 euro'ya ve 12 ila 18 yaş arası çocukları için ödenen miktar ise 11,52 euro azalarak 373,85 euro'ya düşecek. 

Sosyal konutlarda kira artışı
Temmuz ayından itibaren sosyal konutların kiraları maksimum yüzde 3,1 artırılabilecek. Eğer kiranız (ek masraflar olmadan) 300 eurodan daha az ise, ev sahibiniz kiranızı en fazla 25 euro artırabilir. Özel sektör konutları için ocak ayında belirlenen yüzde 4,1 kira artışı aynen kalacak.

Telekom şirketleri zam yapacak
Telekom şirketleri enflasyona bağlı olarak ücretlerine zam yapacak. Ziggo, 1 Temmuz'dan itibaren paket fiyatlarını yüzde 8.5 artıracağını açıkladı. KPN paket fiyatlarına yüzde 6.4 zam yaptı.  T-Mobile fiyatlardaki enflasyon düzenlemesini ocak ayında yapmış ve fiyatlarını yüzde 8.6 artırmıştı.

Tek kullanımlık plastiklere ücret alınacak
Benzin istasyonlarından marketlere ve büfelere kadar tüm işletmeler sürdürülebilirliği artırmak adına, tek kullanımlık plastik bardak ve kaplar için ek ücret almaya başlayacak. Hükümet, bardak için 25 sent, yemek kapları için 50 sent ve önceden paketlenmiş küçük porsiyon meyve, sebze, kuruyemiş ve örneğin sos için porsiyon paketlerine 5 sent önerisinde bulundu. Ancak her işletme ne kadar ek ücret alacağını kendi belirleyecek. Bunun dışında işletmelerin geri dönüşümü desteklemek için de bir alternatif sunması gerekiyor. Örneğin üzerinde depozito olan ve tekrar tekrar kullanılabilecek kaplar kullanılabilir. 

Akaryakıt vergileri artıyor
Geçtiğimiz yıl yüksek enerji fiyatları nedeniyle yakıt vergisi geçici olarak düşürülmüştü. 1 Temmuz 2023'ten itibaren tarife yavaş yavaş artmaya başlayacak. Bir litre benzinden alınan vergi miktarı 65 sentten 79 sente, bir litre dizel içinse 42 sentten 52 sente çıkacak.

Vergi Dairesi faiz oranını yükseliyor 
Vergi dairesi faiz oranlarını 1 Temmuz itibariyle yüzde 4'ten yüzde 6'ya yükseltiyor. Vergi dairesine borcu olanlar, örneğin gelir vergisi üzerinden, daha fazla faiz ödemek zorunda kalacak. 

©Sonhaber.eu 
Fotoğraf: Ptra - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş