Vergi Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre önümüzdeki yılın başında çocuk bakım ödeneği, çocuğa bağlı bütçe ve kira yardımında artış yapılacak. Sağlık yardımı miktarı ise bu yıl ödenen tek seferlik ek ödeneğin önümüzdeki yıl yapılmayacağı için biraz düşecek.

2024'ten itibaren geçerli olan değişiklikler şu şekilde sıralanıyor:

Çocuk Bakım Yardımı
Çocuklarını bir bakıcıya gönderen ebeveynlere ödenen Çocuk Bakım Yardımı (kinderopvangtoeslag) miktarı, saatlik ücret, gelir ve bakım türüne bağlı olarak hesaplanıyor.

Gelecek yıl maksimum saatlik ücret, gündüz bakımı için 10,25 euroya, okul sonrası bakım için 9,12 euroya ve evde çocuk bakımı için 7,53 euroya çıkacak. 

Bir bakıcıya ödenen miktar Vergi Dairesini belirlediği saatlik ücretin üzerinde olan ebevenyler aradaki farkı kendileri karşılamak zorunda.

Kira Yardımı
2024'ten itibaren kira yardımı (Huurtoeslag) yıllık maksimum 416 euro artacak. Bu, yıllık maksimum 5778 euro kira yardımına denk geliyor.

Kira yardımı gelir sınırı da yıllık yaklaşık 1250 euro artırılarak 35.000 euroya yükseltildi. Kişi sayısı üçün üzerinde olan hanelerde brüt gelir sınırı 51.135 euroya çıkacak. AOW yaşının altında ve bekar olanlar için gelir sınırı ise 44.224 euro olabilir.

Çocuğa Bağlı Bütçe
On sekiz yaşına kadar çocukları olan ebeveynlere ödenen Çocuğa Bağlı Bütçe (Kindgebonden budget) miktarında da ciddi artış yapılacak. 

Birden fazla çocuğa olan ebeveynlere ilk çocuk için yıllık maksimum 750 euroya, ikinci çocuk için maksimum 883 euroya kadar ödeme yapılacak.  

2024'te her çocuk için maksimum ödenecek yardım miktarı 2436 euro olacak. 13 ila 15 yaş arası çocuklar için ekstra 694 euro, 16 ve 17 yaşındakiler için 924 euro ekstra artış yapılacak. Bekar ebeveynlere ise tek seferlik 3480 euro ödeme yapılacak. 

Çocuğa Bağlı Bütçe yardımının ne kadar olacağı ebeveynlerin gelir sınırına bağlı. Bu yardım için kişinin evli olup olmadığı ve çocuk sayısına bakılmakta. Yıllık 35.849 euro veya daha az kazanan çiftler azami yardımı alabilirler. 

Örneğin 8 ve 10 yaşlarında iki çocuğu olan, yıllık geliri 35 bin euro olan bir aile 2024'te 4.872 euro yardım alacak.  Eğer aynı ailenin toplam geliri 107.670 euro ise, bu aile sadece 24 euro alacak.

Bu bütçeden yararlanıp yararlanamayacağınızı hesaplamak için Vergi Dairesinin “Proefberekening toeslagen“ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sağlık Yardımı 
Sağlık yardımı (Zorgtoeslag) miktarı gelecek yıl biraz düşecek. 2023'te tek seferlik olarak verilen ek yardım, 2024'de verilmeyecek. Bu durum ortalama olarak 300 euro'luk bir azalmaya sebep olacak. Sağlık yardımının gelecek yıl ne kadar olacağı henüz belirsiz. Bu, standart prim miktarına bağlı ve bu miktar Sağlık, Refah ve Spor Bakanlığı tarafından Kasım ayında açıklanacak.

Önümüzdeki yıl sağlık yardımı hakkınızın bulunup bulunmadığını öğrenmek için 23 Kasım'dan itibaren Vergi Dairesinin “toeslagen.nl/proefberekening”  adresinden kontrol etme şansınız bulunmakta. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş