Geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisine yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanı Kuipers, bazı kuralların kaldırılacağını açıklamış bu konuda Salgın Yönetim Ekibi’nden tavsiye istediğini belirtmişti. 

Sağlık Bakanının beklediği tavsiye geldi. Salgın Yönetim Ekibi (OMT) pazartesi akşamı yayınladığı açıklama yazısında, hükümet tarafından önerilen gevşetilmiş COVİD-19 tedbirlerine onay verildiği belirtildi.

OMT’nin tavsiyesi
OMT açıklamasında izolasyon günlerinin kısaltılması tavsiyesinde bulunuldu. Buna göre enfekte olan bir kişi, en az 24 saat semptomsuz olması koşuluyla, artık yedi gün yerine beş gün evde kalacak.

OMT’ye göre kafe, bar ve restoranlar Cuma gününden itibaren gece saat 01.00'e kadar kapılarını açık tutabilir. Den Haag’a yakın kaynaklara göre, bu karar Şubat sonunda yürürlüğe girecek olan daha fazla gevşemeden önceki bir ara adım olabilir. 

Halihazırda Korona Giriş Belgesinin (coronatoegangsbewijs - ctb) gerekli olduğu sinema veya stadyum gibi yerlerde artık 1,5 metre mesafe ve maske takma zorunluluğu kuralları kaldırılabilir.  OMT, Korona Giriş Belgesinin tamamen kaldırılmasının yalnızca 'belirli koşullar altında' mümkün olduğunu da vurguluyor. Koşulların neler olacağı kabine tarafından belirlenmesi gerekiyor. 

“En fazla beş yüz kişilik yerlerde sabit koltuk kuralı kaldırılabilir” diyen OMT buna ek olarak, mesafenin korunamadığı büyük etkinliklerde 1G (herkese test zorunluluğu) kuralının uygulanabileceğini söylüyor.

Kabinenin, evden çalışma tavsiyesini en fazla yarı yarıya gevşetmek istemesi OMT tarafından da desteklendi. OMT; hükümetin evde çalışma tavsiyesini kesin olarak kaldırmaya karar vermesi halinde, bunu aşamalı olarak yapması gerektiğini belirtiyor.

OMT'nin görüşüne göre, önerilen gevşemelerin muhtemelen "hastanelerde ve yoğun bakımdaki en yüksek doluluk” üzerinde yalnızca sınırlı bir etkiye sahip olacak.

OMT tedbirlerin kaldırılmasına rağmen “şikayet durumunda evde kalma, sık el yıkama, öksürürken ağzı kapatmak ve odaların uygun şekilde havalandırılması” gibi temel önlemlerin uygulamada kalmasına önem verilmesi tavsiyesinde de bulundu.

Salgın Yönetim Ekibi son olarak gevşemelerin haklı olduğu sonucuna varıldığını belirtirken, ancak yeni bir virüs varyantının görülmesi halinde, önlemlerin yeniden başlatılması gerektiğini de vurguladı.

Bu akşam Sağlık Bakanı Ernst Kuipers tarafından saat 19,00’da verilecek basın toplantısında, tam olarak hangi kuralların, ne zamandan itibaren geçerli olacağı netlik kazanacak. 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın