Araştırmayı yapan Amsterdam Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesi Şefi Prof. Dr. Armand Girbes, ülkede dört büyük kentteki yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hastaların büyük bölümünün Batılı olmayan göçmenlerden oluştuğunu açıklamıştı.

Prof. Dr. Armand Girbes ise amacının etnik ayrımcılık değil, Hollanda devletinin bu hastalara yeterince ulaşıp ulaşamadığı sorusunu gündeme getirmek olduğunu vurguluyor.

Girbes'e göre, birçok hastane, korona hastalarının çoğunlukla göçmenlerden oluştuğunu söylemekten çekiniyor. Bu konunun tabu olarak görüldüğünü belirten Hollandalı uzman, araştırmasını yayınlamadan önce birçok kişiden görüş aldığını vurguluyor.

Türkiye ve Fas kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Utrecht ve Dordrecht kentlerindeki bir dizi hastane, AD gazetesine, Girbes'in elde ettiği sonuçları doğruladı. Bu kentlerde yoğun bakım servislerindeki korona hastalarının büyük çoğunluğunu, Batılı olmayan göçmenlerden oluşturuyor.

Prof. Dr. Armand Girbes'in açıklaması, siyaset ve bilim çevrelerinde tartışmaya neden oldu

Rotterdam'daki Erasmus Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Ernst Kuipers, Hollanda Televizyon'una (NOS), Girbes'in araştırmasının kendi hastaneleri için geçerli olmadığını söyledi. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam ve Lahey'deki bazı hastanelere göre de, böyle bir sonuca varmak için henüz erken.

Utrecht'teki Diakonessenhuis Hastanesi, "Yoğun bakımdakiler sadece yoğun bakım hastası" diyerek etnik ayrımı reddetti.

Breda kentindeki Amphia Hastanesi de, hasta mahremiyeti nedeniyle bu sorulara yanıt vermediklerini vurgulayarak, hastaların etnik kökeni ile ilgili kayıt tutmadıklarını açıkladı.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!

.