RTL Nieuws tarafından yapılan bir ankette, sağlık hizmeti veren şirketler mercek altına alındı. Yapılan araştırmada uzmanlar tarafından hazırlanan kriterler listesi sayesinde, 212 belediyede şüpheli 567 sağlık şirketine rastlandı.

RTL Nieuws ekibinin, şirket bilgileri uzmanı Graydon verilerini kullanarak yaptığı geniş çaplı araştırma, sağlık hizmetlerindeki denetim eksikliğini de gözler önüne serdi.

Araştırmada kullanılan "yüksek kar elde etmek, gayrimenkul, yüksek riskli sektörlerle bağlantılar, ücret oranları" gibi kriterler, Sağlık Dolandırıcılığı Enformasyon Bürosu IKZ ve Bölgesel Bilgi ve Uzmanlık Merkezi RIEC uzmanları ile birlikte hazırlandı.

Yüksek kar veya riskli sektörlerle bağlantı

Yapılan araştırmada, belirlenen kriterlere göre bakıldığında, sağlık sektöründe olamayacak miktarlarda yüksek kar elde edenler,  maaşı kanunun belirlediği miktarın çok üstünde olannyöneticilerin çalıştığı işyerleri veya yiyecek içecek endüstrisi ve araba ticareti gibi kara para aklama riskinin yüksek olduğu sektörlerde yatırımları bulunan şirketlerin olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Milyonluk  dolandırıcılık

Sağlıkta dolandırıcılık vakalarının örnekleri geçtiğimiz yıllarda çokça basına yansımıştı. En son bu yıl Eylül ayında ortaya çıkan vakada, Güney Hollanda'daki iki sağlık şirketinin üç yöneticisi, gerçekte belirtilen bakım saatlerinden daha az bakım vermesine karşı faturayı şişirdiği için hapis cezası ile yargılandı.

Daha önceki dosyalar da incelendi

2019 yılında Utrecht'te ortaya çıkartılan bir dolandırıcılık vakasında da 3 yönetici, yine yüksek miktarlarda faturalandırarak haksız kazanç elde etmekten, suçlu bulunmuştu. Çıkartıldıkları mahkemede hakim, bu kişilerin topladıkları para ile Türkiye'de bir apartman kompleksi inşa ettiklerine karar vermişti.

RTL ekibi bu davayı da geriye dönük olarak inceledi. Araştırmacılar evde bakım hizmeti veren bu şirketin, risk göstergeleri listesinde yüksek puanlar aldığını ortaya çıkarttı.

500'den fazla şirket  riskli durumda

Araştırmaya göre şu anda, bu şekilde 'şüpheli' olarak sınıflandırılabilecek ve olası bir sahtekarlık riskinin bulunduğu beş yüzden fazla sağlık şirketi bulunuyor.

Uzmanlar daha fazla kural ve denetim olması gerektiği ve dolandırıcılık yapma riski bulunan şirketlerin sıkı takibe alınması gerektiğini vurguluyor. Öte yandan 2020 yazında, Bakan De Jonge'nın sağlık hizmeti sahtekarlığının erken teşhisi için bir yasa teklifi sunduğu biliniyor. Bu teklif hala Temsilciler Meclisi'nde tartışılıyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU