Hollanda'da selefiliğin yükselişinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rolü olduğu hakkında ortaya çıkan gizli raporun ardından, Temsilciler Meclisi'nde bulunan partiler, raporun biran önce yayınlanmasını istiyorlar.

"Türklerde Selefiliğin yayılması ve Hollanda'ya olan etkisi" başlığını taşıyan raporda aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın cihatçı ve selefi yapılanmalara bilinçli olarak alan tanıdığı ve yer açtığı  yer alıyor. Söz konusu iddialara yönelik açıklamalarda bulunan istihbarat teşkilatı gizli raporun henüz tamamlanmadığını ve daha araştırma sürecinde olduğunu belirten açıklama yaptı. 

Hollanda'da yayın yapan HP / De Tijd'in yayınladığı haberde, gizli raporda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın batı karşıtı söylemleri ile 2019 yılında Utrecht'te bir tramvaya düzenlenen ve dört kişinin öldürüldüğü terör saldırısı arasında olası bir bağlantı kurulmaya çalışıldığı belirtildi. Utrecht'teki terör saldırısından bir gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki camilere yapılan saldırıdan bahsederek, Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında bir savaş yaşanıyormuş gibi gösterdiğine dikkat çekildiği aktarıldı. 

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders ve bağımsız milletvekili Van Kooten-Arissen, hükümetten raporun biran önce meclise gönderilmesini isterken, en kısa sürede meclisin gizli rapor gündemi ile toplanması gerektiğini açıkladılar. Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Demokratlar 66 (D66), İşçi Partisi (PvdA), Sosyalist Parti (SP) ve Yeşil Sol (GL) milletvekilleri hükümetten konu ile alakalı hızlı bir açıklama beklediklerini açıkladılar.

Milletvekillerinden peşpeşe açıklamalar geldi

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD)'nin Milletvekili Dilan Yeşilgöz, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Analiz doğruysa yeni değil ama çok endişe verici." dedi.

Yeşil Sol (GroenLinks) Milletvekili Niels van den Berge, "Erdoğan'ın defalarca Avrupa'da Batı karşıtı duyguları ve aşırılığı canlandırmaya çalışması  şok edici." açıklamasını yaptı. 

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, Twitter'dan yaptığı açıklamada Başbakan Mark Rutte'ye "Terörist Erdoğan'a cesaret göstererek mücadele etme, Hollanda'daki nüfuzunu durdurma, Türkiye'yi NATO'dan kovma ve Türk büyükelçisini Hollanda'dan ihraç etme zamanının geldiğini" belirten bir açıklama yaptı. 

Sosyalist Parti (SP) Milletvekili Ronald Van Raak, daha önce yayınlanan meclis sorgulama komisyonu raporunda "istenmeyen etkinin meydana geldiğini" belirterek, "Türkiye'den finansmanı durdurmak bu etkiyi ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir" açıklamasını yaptı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU