Cinsel yönelime dayalı ayrımcılığın açıkça suç olduğu hükmü, 17 Mart'ta yapılacak seçimlerin ardından Hollanda Anayasası'nın 1. maddesine eklenecek.
Hollanda LGBT+ Örgütleri Federasyonu (COC), Senato'nun kararını "büyük bir zafer" olarak değerlendirdi.

Hükümet ortağı liberal sol Demokratlar 66 Partisi (D66) ile Yeşil Sol Parti (GL) ve İşçi Partisi'nin (PvdA) ortaklaşa verdiği anayasa değişikliği önerisi, 2019 yılında Hollanda Temsilcileri Meclisi tarafından benimsenmişti.

Öneri, Salı akşamı, yasa değişikliği konusunda nihai kararı veren Hollanda Senatosu'nda ele alındı. Anayasa değişikliği önerisi 15'e karşı 58 oyla kabul edildi.

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ile koyu Protestan Toplumcu Reform Partisi, değişiklik aleyhine oy kullandı.

Hollanda Anayasası'nın 1. maddesi, din, inanç, siyasi görüş, ırk, cinsiyet ya da başka herhangi bir temelde ayrımcılığı yasaklıyor. Yapılacak anayasa değişikliği sonrası, cinsel yönelim ve engelliğe dayalı ayrımcılığın açıkça yasaklanması da, bu maddeye eklenecek.

Hollanda'da anayasa değişikliğinin yürürlüğe girebilmesi için Temsilciler Meclisi!nin iki kez yenilenmesi gerekiyor. Değişiklik önerisini onaylayan meclis, 17 Mart'taki genel seçimlerle yenilenecek.

Yeni meclisin de, anayasa değişikliği önerisini üçte iki çoğunlukla kabul etmesi gerekiyor. Hollanda medyasına göre, şu anki tablo, seçimler sonrasında da meclisin büyük çoğunluğunun değişikliği destekleyeceğini gösteriyor.

Senato seçimi olmayacağı için, dünkü anayasa değişikliğini önersini onaylanan senatörler yine iş başında olacak. Dolayısıyla, senatonun aldığı karar sonrası, 17 Mart seçimlerinin ardından cinsel yönelim ve engelliliğe bağlı ayrımcılığın yasak olduğunun, anayasanın 1. maddesine eklenmesi konusunda engel bulunmuyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın