Sivil Kontrol memurlarının (BOA) mesai saatleri içerisinde başörtüsü veya kipa (Yahudi erkeklerin kullandığı başlık) kullanabilme serbestisi artık rafa kaldırıldı. 

Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, Temsilciler Meclisine gönderdiği yazılı açıklamada boa memurlarının görev saatleri içerisinde “tarafsız” görünmeleri gerektiğini, bu nedenle polis memurları gibi uyması gereken kurallar olduğunu belirtti. Yeşilgöz, “Polis otorite, tarafsızlık ve güvenlik yaymak zorundadır. Aynı kural Boa’lar için de geçerli” dedi.

Bakan Yeşilgöz açıklamasında, boa memurlarının üniformalarının “tarafsız, ulusal kimliğe uygun ve tanınabilir” özelliklere sahip olması gerektiğini, bunun için belirli kurallar olduğunu vurguladı.

Belediyelerle ortak bir görüşme yapılacağını belirten Yeşilgöz, uyulması gereken kuralların içeriği hakkında detaylı bir açıklama yapmadı. 

Bakanlık sözcüsü ise yürürlükteki uygulamaya göre zaten görevdeki memurların üniformalarında dini ifadelerin olmasına izin verilmediğine dikkat çekti.

DENK’in önerisi kabul edildi
Geçtiğimiz yıl kasım ayında, DENK Partisi Utrecht grubu inisiyatifiyle sunulan bir önerge, Utrecht belediyesi tarafından kabul edilmiş ve bu konuda bir ilke imza atılmıştı. Belediye, şehirde görev yapan Boa memurlarının, görev saatleri içinde başörtüsü veya kipa kullanmasına onay vermişti. 

Bu karar sonrasında Özgürlük Partisi (PVV), harekete geçerek Temsilciler Meclisi’ne bir önerge sundu ve uygulamanın ülkesel çapta yasaklanmasını istedi. 

PVV’nin sunduğu önerge VVD, SP, SGP, JA21, Forum voor Democratie, Groep Van Haga, BBB partileri ve bağımsız milletvekili Pieter Omtzigt tarafından destek buldu ve Boa’ların başörtüsü veya kipa kullanma serbestisinin önü tıkandı. 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın