Son günlerde Hollanda dahil birçok ülke, yeni korona varyantı omicron korkusuyla, birbiri ardına sınırlarını Güney Afrika'dan gelen uçuşlara kapattı. Virüsün muhtemelen Hollanda'da da ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. RIVM’in bu konuda yapacağı açıklama bekleniyor.

Güney Afrika'dan Cuma günü Amsterdam Schiphol havalimanına gelen iki KLM uçağındaki 624 yolcudan 61’inin korona virüs testi pozitif çıktı. Bu durum, Hollanda'ya uçakla gelen yolculara uygulanan giriş koşulları hakkında tartışma yarattı.

Karantinaya alınan 61 yolcuya hangi kurallar uygulandı?

Elde edilen bilgilere göre Güney Afrika’da yolcular eski kurallara göre uçağa alındı. Başka bir değişle aşılı olan yolculardan ayrıca negatif sonuçlu bir PCR test yaptırmaları istenmedi.

Aşı yaptırmamış olanlardan ise son 48 saatte alınmış, negatif sonuçlu PCR testi veya son 24 saatte alınmış, antijen testi/hızlı test göstermeleri istendi.

Enfekte olmuş kişilerin uçağa nasıl bindiği konusunda farklı görüşler bulunuyor. Bazı uzmanlar hızlı testlerde virüsün görülme ihtimalinin düşük olabileceğini belirtirken, bazı uzmanlar aşılı olan ve bu nedenle test yaptırma zorunluluğu bulunmayan kişilerin de enfekte olabileceğini aktarıyor.


“Gelişmeleri yakından takip ediyoruz”

Sağlık Bakanlığı sözcüsü konu ile ilgili NOS’e yaptığı açıklamada, bakanlığın uluslararası verilere dayanarak hangi ülkelere, hangi giriş kurallarının uygulanması gerektiğini inceleyeceğini, Dışişleri Bakanlığı’nın da bu verilere dayanarak listeleri güncelleyeceğini belirtti.

Bakanlık sözcüsü, yüksek riskli alanlar ve endişe verici virüs varyantının tespit edildiği ülkelere çifte test zorunluluğunun geçerli olduğunu vurguladı. Sözcü, PCR test sonuçlarının geç çıkma ihtimali bulunduğundan, tüm ülkeler için uygulanmadığını ancak gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtti.

Hükümet 26 Kasım 2021 tarihinden 4 Aralık 2021 tarihine kadar, Hollanda’ya Botsvana, Esvatini, Lesoto, Malavi (28 Kasım 12:01'den itibaren), Mozambik (27 Kasım saat 0:01'den itibaren), Namibya, Zimbabve ve Güney Afrika’dan yolcu taşıyan uçuşlar için uçuş yasağı getirdi. 

Yasak sonrası ve zorunlu tahliyelerde bu ülkelerden gelen yolcular için, uçağa binmeden önce negatif sonuçlu PCR testi istenecek. Bu ülkelerden gelen yolcular Hollanda’ya varışlarında karantinaya alınacak. 

Hollanda Dışişleri Bakanlığı verilerine göre şuanda Türkiye’den Hollanda’ya gelecek yolcular için halen yürürlükte olan kurallar geçerli.

Buna göre yolcuların aşı sertifikası, test sonucu veya korona geçirmiş olduğunu beyan etmesi gerekmekte. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU