Kabine yeni gelişmeler ışığında, 20 Eylül'den itibaren korona tedbirlerinde yeni bir gevşemeye geçmeyi planlıyor. Başka bir değişle 1,5 metre mesafe ve toplu taşımada maske kullanımı kurallarını kaldırmayı ve evde çalışma mottosuna da sona vermeyi düşünüyor.

Şuanda 75 kişiden fazla etkinlikler için yürürlükte olan kurala göre etkinliğe katılanların, aşı olduklarını, koronadan kurtulduklarını veya test yaptırdıklarını gösterebilecekleri bir giriş belgesi göstermesi zorunluluğu bulunmakta. Hükümete yakın kaynaklara göre, 20 Eylül'den itibaren kişi sayısında değişiklik olacak ve 50 veya daha az kişiden de bu belge istenecek.

Hızlı testler için katkı payı

Böyle bir değişiklik yapılması halinde aktivitelere gelenler arasında kapıda test yaptıranların sayısının artacağını tahmin eden Sağlık Bakanı De Jonge, test yaptıranlardan 7,50 euro katkı payı almayı hedefliyordu. Ancak Bakanın mayıs ayında meclise sunduğu bu teklif reddedildi. Kapılarda yapılan hızlı testler için halen bir ücret alınmıyor. De Jonge şuanda aşılama oranının yüksek olması nedeniyle farklı bir yol izlenmesi gerektiğini düşünüyor. 

Vatandaşın vereceği katkı payı ve aynı zamanda 1,5 metre mesafe kuralının kaldırılması için yasada değişiklik yapılması gerekmekte. Bu ayın başlarında, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk, girişlerde yapılan testlerin maliyetinin bir kısmının aşısız kişilerin omuzlarına yükleme planının, lehinde oy kullandı. Kabine, giriş testleri için uygulanacak kişisel katkı payının, (genç) insanların aşı olması için ekstra bir teşvik yaratacağını umuyor.

Test, test, test

Haftada 80.000 aşılama ile  Hollanda, yüzde 85'lik bir aşılama oranına yaklaşıyor, bu da yaklaşık bir buçuk milyon yetişkin Hollandalının hala aşılanmadığı anlamına geliyor. De Jonge, bu durumun getirisinin yakın zamanda 2.200 ila 3.400 yoğun bakım ve 16.000 ila 32.000 arasında hastaneye yatan insan sayısı olabileceğine dikkat çekiyor.

Bazı belirsizlikler hala devam ediyor

Bu arada, örneğin ortaokullardaki yüz yüze eğitimin  sağlık sektörü üzerindeki etkisi, mevsimsel etki ve yaygın gribin etkisi gibi bazı belirsizlikler hala devam ediyor.

Bu nedenle, daha önce belirlenen tedbirlerin kaldırılması veya uzatılması ile ilgili tarihlerde de kayma yaşanabilir gibi gözüküyor. Aynı durum kabinenin düşündüğü; kafelerin kapanma saatlerinin sınırlandırılması, kulüplerin kapatılması ve giriş biletleri gibi önlemlerin kaldırılmasını istediği tarih olan 1 Kasım için de geçerli.

Öte yandan 17 Eylül'de yapılması planlanan basın toplantısının muhtemelen 14 Eylül Salı'ya çekileceği tahmin edilmekte.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın