Hollanda’da yeni kurulan koalisyon, göçmen kökenli vatandaşlar için hayatı zorlaştırmaya hazırlanıyor. Dört sağ partiden oluşan yeni koalisyon hükümetinin açıkladığı politika özellikle göçmenler üzerinde birçok kısıtlamanın da geleceğini gösterdi. 

Göç, iltica, süresiz oturum ve vatandaşlık haklarında değişikliğe gitmeyi planlayan koalisyon ortakları, hem şuanda Hollanda’da bulunan göçmen kökenli vatandaşlar hem de gelecek olan yeni göçmenler için kuralları daha da sıkı hale getirmeyi planlıyor.

Özgürlük Partisi (PVV), Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD), Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) ve Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) arasında varılan anlaşma ile ilgili 26 sayfa halinde yayınlanan koalisyon protokolü “Umut, cesaret ve gurur” adını taşıyor. 

Partiler arasında imzalanan protokolde yer alan ve göçmenleri yakından ilgilendiren maddeler hakkında Sonhaber.eu’ya bir açıklama yapan Avukat İsmet Özkara, bu maddelerden bazılarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu dile getirdi. 

Apeldoorn ve Purmerend'de suyu kaynatma tavsiyesi kaldırıldı, Noord Limburg'da ise uzatıldı Apeldoorn ve Purmerend'de suyu kaynatma tavsiyesi kaldırıldı, Noord Limburg'da ise uzatıldı

Özkara, Hollanda’nın kendi yasalarında değişikliğe gidebileceğini ancak özellikle iltica veya aile birleşimi konularında uluslararası hukuka uymak zorunda olduğunu dile getirdi.

“Hollanda tek taraflı olarak bu konularda bir değişiklik yapamaz.” diyen Özkara, böyle bir değişiklik için diğer Avrupa Birliği (AB) Üye Ülkelerinin onayının gerektiğini belirtti ve bunun da mümkün gözükmediğini dile getirdi.

Vatandaşlık ve bununla ilgili yasalar Hollanda’nın sorumluluğunda olan bir konu. Bu anlamda Hollanda’nın istediği değişikliği yapmakta özgür olduğunu dile getiren Özkara, “Normalde Hollanda’da bulunan bir kişi 5 yıl sonra vatandaşlık için başvurabiliyor. Yeni hükümet bu süreyi 10 yıla çıkartmak istiyor ve dil seviyesini de yükseltmeyi düşünüyor” dedi.

Avukat Özkara koalisyonun planladığı değişikliklerin akıbetinin henüz kesin olmadığını sözlerine eklerken, “bekleyip göreceğiz ancak birçok yasanın mahkemeler tarafından iptal edileceğini düşünüyorum” dedi.

Mutabakatta yer alan ve göçmenler, sığınmacılar ve yabancı öğrencileri yakından ilgilendiren maddeler şu şekilde sıralanıyor:

  • Bir kriz durumunda geniş kapsamlı önlemler alınabilecek geçici bir Sığınma Kriz Yasası çıkararak şimdiye kadar ki en sıkı sığınma politikası uygulanacak. 
  • Belirsiz süreli sığınma izinleri kaldırılacak ve geçici oturma izni yeniden düzenlenecek. Reddedilen sığınmacılar, "mümkün olduğunca zorla" sınır dışı edilecek. 
  • Statü sahipleri, sosyal konut tahsisinde öncelik alamayacak. İltica edenler için süresiz oturum hakkı iptal edilecek. Refakatçi göçmen sayısı "önemli ölçüde" sınırlanacak.
  • Otomatik aile birleşimi kaldırılacak.
  • Hollanda vatandaşlık hakkı 10 yıl sonra elde edilebilecek.
  • Oturum veya aile birleşimi gibi davalarında yüksek mahkemeye başvuru hakkı kaldırılacak.
  • AB dışından gelen işçi göçmenler için ek düzenlemeler yapılacak, “hileli geçici iş düzenlemeler” sıkı bir şekilde kontrol altına alınacak. Yurtdışından işçi getiren işverenler, gelen bu işçilerden sorumlu olacak.
  • Yurtdışından gelen öğrencilere tanınan oturum hakkı kısıtlanacak. Yabancı öğrenciler için kontenjan belirlenecek, bu öğrencilere daha fazla eğitim Hollandaca olarak verilecek. AB dışından gelen öğrenciler için geçerli olan öğrenim ücretleri artırılacak.
  • Uyum konusunda, göçmenlere Holokost bilgisi zorunlu hale getirilecek. Yeni gelenler için dil seviyesi B1 düzeyine çıkartılacak.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş