Araç sigortalarında geçerli olan hasarsızlık indirimi (Schadevrije jaren) içeriği önümüzdeki yıl genişletiliyor. Hollanda Sigortacılar Birliği'ne göre, ölüm veya boşanma durumunda, bu indirimler artık devredilebilecek. Bu devir işlemine yurtdışındaki ve ayrıca leasing sürelerindeki birikmiş yıllar da dahil edilebilecek. 

Araba sigortalarında ödenen prim miktarı, büyük ölçüde, bir tüketicinin herhangi bir hasar yaratmadan araç kullandığı yıl sayısına göre hesaplanmakta. Aylık primlere yansıtılan hasarsızlık indirimleri yüzde 70 ila 80'e kadar çıkabilmekte. Ancak şuanda kullanılan sisteme göre hasarsızlık indirimi kişiye özel ve yalnızca poliçe sahibi tarafından kullanılabiliyor.

Öte yandan leasing üzerinden uzun vadeli araç kiralandığı zaman da aynı problem yaşanıyor. Araç kiralama süresince biriktirilen hasarsızlık indirimleri kiralama süresi bitince kaybediliyor.

Hollanda Sigortacılar Birliği tarafından yapılan açıklamada; önümüzdeki yıldan itibaren hasarsızlık indirimlerinin devredilebileceği ancak bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gerektiği belirtildi. Birlik ayrıca, devir işlemi için kişinin bizzat müracaat etmesi gerektiğini de açıkladı.

Devir işlemleri için gerekli olan şartlar

Hasarsızlık indiriminin ölüm vakasında devredilebilmesi için; hayatta olan eşin bir sürücü belgesi olması ve ölen kişi ile birlikte aynı adreste ikamet ettiğini beyan etmesi gerekmekte. 

Boşanma durumunda hasarsızlık indirimi kişiler arasında bölüne bilmekte. Bu bölünmeyi poliçe sahibi belirleyecek ve ayrıca araç sigortacısına bir feragatname sunması gerekecek.

Leasing yöntemiyle kiralanmış araçlarda hasarsızlık indiriminin devredilmesi için araç kiralama şirketi ile bir kontrat yapılmış olması gerekmekte. 

Yurtdışında biriktirilmiş hasarsızlık indirimleri Hollanda’daki sigorta şirketine aktarılabilecek. Avrupa içerisindeki sigortacılar kişinin talebi üzerine, poliçe sahibinin Hollanda’daki sigortacısına sunabileceği, bir belge verecek. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU