Merkezi Lüksemburg'da bulunan Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek hukuki merci konumundaki Avrupa Adalet Divanı, özellikle son on yılda sıkça gündeme gelen bir konu olan hastaların tedavi kayıtlarına erişim hakkı ile ilgili önemli bir karara imza attı. Divan, hastaların bu kayıtları hiçbir gerekçe göstermeksizin ve ücret ödemeden alabileceklerine hükmetti.

Daha önce, sağlık kurumlarında bu tür belgelere erişimin sadece doktorlar için bir referans niteliğinde olduğu ve hastaların bu bilgilere erişim hakkının olmadığına dair bir yaklaşım sergileniyordu. Medeni Kanun'un 630g maddesi gereğince hastalar, tedavi belgelerini incelemekte ve bu belgelerin bir kopyasını ücret karşılığı alabilmekte. Avrupa Adalet Divanı'nın son kararı ise bu maddeye değişiklik getirdi.

Karar, Almanya Sachsen-Anhalt'tan bir adamın tedavi sonrası diş doktoruyla yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle yaptığı dava başvurusunda alındı.

Diş doktorunun yanlış tedavi uyguladığına inanan hasta, tedavi belgesinin bir kopyasını istedi. Ancak diş doktoru, bu kopya için ücret talep etti. Hasta, veri koruma kanunu gereği ücretsiz bir kopya alma hakkı bulunduğunu savundu ve Adalet Divanına başvuru yaptı.

Avrupa Adalet Divanın aldığı kararda; hastaların, tıbbi kayıtlarının bir kopyasını alırken herhangi bir maliyetle karşılaşmaması gerektiği belirtildi. 

Hastanın kendi dosyasını talep ederken bir gerekçe göstermesine gerek olmadığı vurgulanan kararda, “Hastaların, kendileri hakkında hangi verilerin saklandığını bilmek isteyip istemedikleri ya da bir tedavi hatasından şüphelenip şüphelenmedikleri önemli değil. Doktorlar yalnızca hastanın eylemlerinin kötü amaçlı olması durumunda, örneğin tekrar tekrar ve aşırı derecede erişim talep etmesi durumunda bu talebi reddedebilir” şeklinde açıklama yapıldı.  

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş