Guinness Dünya Rekorları’nın internet sayfasında yer alan bilgilere göre, Bobi  dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı köpeği unvanını aldı. Portekiz’de yaşayan Bobi, 1 Şubat itibarıyla dünyada 30 yıl ve 266 gün geçirmiş oldu.

Rafeiro do Alentejo ırkından olan Bobi, ABD'de yaşayan 23 yaşındaki Chihuahua cinsi Spike'tan da rekoru devralmış oldu. Bobi, tüm hayatını, Portekiz’in güneyindeki Conqueiros köyünde, Costa ailesiyle birlikte geçirdi.

Bekçi köpekleri sınıfından olan Rafeiro do Alentejo ırkının ortalama yaşam süresi 12 ila 14 yıl arasında. Şimdiye kadarki en yaşlı köpek olan Bluey (1910-1939), 29 yıl 5 aylık olana kadar yaşayan bir Avustralya bekçi köpeğiydi.

Leiria Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Bobi’nin kayıtlardaki doğum tarihinin 11 Mayıs 1992’de yapıldığı bilgisini teyit etti. Bobi’nin yaşı, Portekiz hükümetinin tanıdığı bir hayvan veritabanı tarafından da doğrulandı.

Bobi ilerleyen yaşından ötürü zorlanıyor
Bobi ilerleyen yaşından ötürü artık daha az maceracı; yürümek onun için zor, bu yüzden zamanının çoğunu arka bahçede dört kedi arkadaşıyla birlikte geçiriyor. Bobi'nin görme yeteneği de kötüleşmiş durumda ve yürürken sık sık engellere takılıyor.

Bobi, yaşından dolayı eskisinden daha fazla dinleniyor ve yemeklerden sonra yatakta uzanmayı seviyor. Soğuk günlerde ateş başında dinlenmeyi tercih ediyor ve köpek mamasındansa insanların yediği yemekleri daha çok seviyor.

Şans eseri hayatta kaldı

Gelmiş geçmiş en yaşlı köpek Bobi
Aslında doğumda ölüme mahkum edilen Bobi’nin mucizevi bir hikayesi var. Bobi Costa ailesinin odun depoladığı bir kulübede, dört erkek yavrudan biri olarak dünyaya geldi. Şimdi 38 yaşında olan Leonel Costa, Bobi doğduğunda 8 yaşında olduğunu söylüyor.

Zaten sahip oldukları hayvanların sayısı nedeniyle Leonel'in babası yeni doğan yavrulara bakamayacaklarına karar verdi. Leonel, "Maalesef o zamanlar evde daha fazla hayvan besleyemeyen yaşlı insanların, hayvanlar hayatta kalmasınlar diye onları bir çukura gömmesi normal kabul ediliyordu" diyor.

Doğduklarından bir gün sonra, Leonel'in ailesi odaya girdi ve anne köpek Gira yokken hızla yavruları aldı. Fakat acele ederken geride bir tane bıraktı.

Leonel, kendisinin ve kardeşlerinin ilerleyen günlerde çok üzüldüklerini ancak Gira'nın yavrularının doğduğu kulübeyi ziyaret etmeye devam ettiğini fark ederek durumu garip bulduklarını belirtiyor. 

Bir gün Gira'yı takip eden çocuklar şans eseri, bir yavrunun odunların arasına gizlendiğini fark ediyor ve Bobi'nin varlığını bir sır olarak saklamaya karar verir.

Leonel, "Köpek gözlerini açtığında ailemin onu artık gömmeyeceğini biliyorduk" diye açıklıyor. "Bunun yapılamayacağı ya da yapılmaması gerektiği yaygın bir bilgiydi."  Leonel'in ailesi sonunda Bobi'yi gördüğünde artık çok geç olduğunun, küçük yavrunun çoktan gözlerini açtığını fark ediyor. 

Bobi artık ailenin bir parçası oluyor. Leonel, “İtiraf etmeliyim ki bizim zaten bildiğimizi öğrendiklerinde bağırıp bizi cezalandırdılar ama buna değdi ve bunun iyi bir nedeni vardı!" diyor.

BBC-2

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.