Fransa'da TotalEnergies rafinerilerinde başlayan ve ExxonMobil çalışanlarının katılımıyla genişleyen grev dalgası ülkenin özellikle kuzey kesimlerinde akaryakıt sıkıntısının artmasına neden oldu. ANWB yüzlerce Hollandalının benzin istasyonlarında mahsur kaldığını açıkladı. Ülkenin İsviçre sınırına yakın bir bölgesinde ise bir adam diğer sürücüyü sıra yüzünden çocuklarının gözü önünde bıçakladı.

Fransa'da geçtiğimiz hafta TotalEnergies çalışanlarının başlattığı ve daha sonra ExxonMobil çalışanlarının da katıldığı grev dalgası, petrol istasyonlarında tedarik sorunu yaşanmasına ve istasyonların önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu.

Ülkeden son gelen haberlere göre bazı bölgelerde akaryakıt alma limiti 50 euro ile sınırlandırıldıktan sonra şimdi de bidonla benzin satışına yasak getirildi.

ANWB: yüzlerce kişi mahsur kaldı
Hollanda Kara Yolları ve Turizm Örgütü (ANWB) sözcüsü pazartesi günü basına yaptığı açıklamada, Fransa’da yaşanan akaryakıt sıkıntısı nedeniyle yüzlerce Hollandalının akaryakıt istasyonlarında mahsur kaldığını bildirdi. Sözcü Fransa’ya gidecek olan sürücülere “dolu depoyla gidin” uyarısı yaptı. Kurum tarafından yapılan açıklamada ayrıca, depoda az akaryakıt kalana kadar beklenmemesi ve mümkün olan durumlarda deponun doldurulması tavsiyesinde bulunuldu.

Sıra yüzünden çocuklarının gözünün önünde 6 yerinden bıçakladı
Fransız ‘France Bleu’de yer alan bir haberde ise ülkenin İsviçre sınırına yakın bir bölgesinde bulunan Saint-Julien-en-Genevois şehrinde geçtiğimiz hafta içinde yaşanan bir olay aktarıldı. Sitenin aktardığı bilgiye göre; akaryakıt kuyruğunda bekleyen 20 yaşındaki bir genç, kendisi gibi kuyrukta bekleyen 33 yaşındaki bir adamı “önüne geçtiği” iddiası ile çocuklarının gözü önünde bıçakladı. Olay yerine gelen polis saldırgan genci gözaltına aldı. Saldırıya uğrayan ve 6 yerinden bıçaklanan adam tedavi için hastaneye kaldırıldı.

Grev dalgası
Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT'nin eylül sonunda, şirketin işe alımlarını durdurma kararını protesto ve 2022 için çalışanlara yüzde 10'a varan "acil maaş artışı" talebiyle TotalEnergies'nin rafinerilerinde greve gitti. Bunun ardından grev, ABD merkezli ExxonMobil çalışanlarının katılmasıyla genişledi.

Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü, sürücülerin çoğunlukla ülkenin kuzeyinde ve Route du Soleil boyunca istasyonlarda mahsur kaldığı belirtiliyor. Şuanda Bretagne ve İspanya yakınlarındaki güney sınır bölgesi hariç, neredeyse tüm bölgelerde akaryakıt krizi yaşanıyor. 

Fotoğraf: AA

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.