Fransa'nın Nanterre kentinde polisin 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nael M. isimli genci öldürmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 220'den fazla belediye başkanıyla durum hakkında görüşeceğini açıkladı.

Macron, Salı günü son günlerde yoğun olarak protestoların yaşandığı bölgelerin belediye başkanlarıyla görüşeceğini açıkladı. Fransız televizyon kanalı BFMTV, cumhurbaşkanının Pazartesi günü Senato ve Ulusal Meclis (Fransız alt meclisi) başkanlarıyla da durum hakkında görüşeceğini bildirdi.

Büyükanne Nadia’dan sükûnet çağrısı
Paris'te polis tarafından yakın mesafeden ateş açılarak öldürülen Nahel M'nin büyükannesi, hafta sonunda yaptığı açıklamada sükûnet çağrısı yaptı. Büyükanne Nadia “Dükkanları, otobüsleri okulları yok etmelerini istemiyoruz. Nahel'i bir bahane olarak kullanıyorlar.” açıklamasında bulundu. Nahel'in ölümünden sonra, silahı ateşleyen polis memuru için para bağışı yapılması hakkında "Kalbim acı içinde" diyen Nadia, polis memurunun herkes gibi cezalandırılacağına inandığını vurguladı.

Protestolar altıncı gününde 
Fransa İçişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre, dün gece düzenlenen gösterilerde ülke genelinde 157 kişi gözaltına alındı ve 3 polis ve jandarma yaralandı, bir itfaiyeci hayatını kaybetti. Bakanlık, bu bilançonun geçici olduğunu belirtti. Protestoların ilk gününden bu yana gözaltına alınanların sayısı 3 bine yaklaştı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter'da yaptığı açıklamada, gece Saint-Denis kentinde kapalı otoparkta birçok aracın ateşe verildiğini kaydetti. Bakan, yangına müdahale eden 24 yaşındaki itfaiyecinin kurtarılamadığını belirtti, itfaiyecinin ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi. Darmanin, düzenlediği güvenlik toplantısında yeni gözaltılar yapılmasını talep etti.

10 kentte gece sokağa çıkma yasağı sürüyor, birçok bölgede toplu ulaşım durduruldu. 

Ülke genelinde yine 45 bin polis ve jandarma olayları önlemek için görev başında.

Nael M.’nin öldürülmesi
Fransız polisi 27 Haziran'da Nanterre'de, içinde 3 kişi bulunan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki Nael M. adlı sürücüyü öldürmüştü. Nael'in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı.

Genci öldüren polis açığa alınmış ve tutuklu olarak yargılanmasına karar verilmişti. 

Ayrıca Paris, Marsilya, Lyon dahil birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kadar kentte saat 21.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş