Fransa’nın Rhone-Alpes bölgesi Isère ili, Grenoble belediyesinin kentteki yüzme havuzlarında haşema veya burkini olarak bilinen tesettür mayoyu da kapsayan kıyafet serbestliği önerisi, mahkeme tarafından engellendi.

Grenoble Belediye Başkanı Eric Piolle; toplumsal bir ilerleme diye nitelediği teklifinde, şehirdeki kamuya açık havuzlarda 1 Hazirandan itibaren geçerli olmak üzere, haşema giyilebilmesine izin vermek istiyordu. Teklifde haşemanın yanı sıra üstsüz yüzülmesinin de serbest hale getirilmesi öngörülüyordu.

Mahkeme valinin itirazını haklı buldu
Isère valisinin yaptığı tartışmalı tedbirin askıya alınması başvurusunu değerlendiren Grenoble idari mahkemesi, kentin belediye yüzme havuzlarında haşema giyilmesine izin veren yeni düzenlemeyi  “kamu hizmetinin tarafsızlığı ilkesini ciddi şekilde baltaladığı” gerekçesiyle askıya aldı.

Belediye Başkanı Eric Piolle mahkemenin verdiği bu karara itiraz ederek, kararı Danıştay’a taşıyacağını dile getirdi.

Dini konuların halka açık yerlere ait olmaması gerektiğine inanan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise  mahkeme kararını, sosyal medya platformu twitter üzerinden "mükemmel bir haber" ifadesiyle duyurdu.

Darmanin mesajında, “İtirazımızın ardından idare mahkemesi, Emmanuel Macron’un istediği ayrılıkçılık yasasının araçları sayesinde, belediye yüzme havuzlarında “tesettürlü mayoya” izin veren Grenoble belediyesinin görüşmesini askıya aldı.” dedi.
 

“Ülkemizdeki Müslümanları yaftalamaya ve ötekileştirmeye son verin”
Yeşil Partili Belediye Başkanı mayıs ayı içinde konu ile ilgili açıklamasında, “Ne giyeceklerini söyleyerek kadınları cinsel obje haline getirmekten vazgeçin. Ülkemizdeki Müslümanları yaftalamaya ve ötekileştirmeye son verin” şeklinde konuşmuştu.

Belediye Başkanının bu teklifi başta Rhone-Alpes bölgesinin muhafazakar başkanı Laurent Wauquiez olmak üzere özellikle sağ kesimlerin büyük tepkisini çekmişti. Wauquiez belediye başkanını “parasal desteğin kesilmesi” ile tehdit etmişti.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın