İki ay önce yeniden Fransa Cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron'un partisi Ensemble (Birlik), Pazar günü yapılan genel seçimlerde, Ulusal Meclis'te çoğunluğu kaybetti.

577 sandalyeli Ulusal Meclis'te çoğunluk için 289 sandalye gerekiyordu. Sandık çıkış anketlerine göre Macron'un partisinin milletvekili sayısı 245'te kaldı. Bu nedenle Macron, hayata geçirmek isteyeceği reformlarda zorluklarla karşılaşacak.

Jean-Luc Melenchon'un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin yanı sıra Sosyalist Parti, Komünist Parti ve Yeşiller Partisi'nin oluşturduğu NUPES (Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği) ittifakı seçimde 133 milletvekiliyle ikinci olurken, aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik ise 89 milletvekiliyle üçüncü sırada yer aldı.

Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi (LR), Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği (UDI) dahil çeşitli sağ partiler de 64 milletvekili çıkardı.

Ulusal Meclis'te çoğunluğu yitirmesiyle, Macron da kabinesindeki bazı bakanlıkları kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Başbakan Borne: Emsalsiz bir durum
Fransız televizyonuna konuşan Başbakan Elisabeth Borne, durumun emsalsiz olduğunu ve modern Fransa'nın hiç böyle bir Ulusal Meclis görmediğini söyledi.

"Ulusal ve uluslararası düzeyde karşı karşıya olduğumuz riskler göz önüne alındığında bu durum ülkemiz için bir risk teşkil etmektedir" diyen Borne, bugün hükümeti kurma çalışmalarına başlayacağını duyurdu.

Mélenchon: Macron'un partisini hezimete uğrattık
NUPES'in lideri Jean-Luc Mélenchon cephesinde seçim sonuçları sevinçle karşılandı. Destekçilerine yaptığı konuşmada Mélenchon, Macron'un partisini hezimete uğrattıklarını ve artık her türlü ihtimalin kendi ellerinde olduğunu dile getirdi.

Seçim sonuçlarından oldukça memnun olan bir diğer lider de Le Pen'di. Macron'un macerasının sona erdiğini savunan Le Pen, "[Macron] Bir azınlık hükümetine emanet edildi" dedi.

Sağcı Cumhuriyetçiler de oldukça mutluydu, çünkü sandalye sayıları korkulduğu kadar düşmedi. Parti başkanı Christian Jacob, seçim sonuçlarının Macron için "keskin bir mağlubiyet" olduğunu söyledi.

Fransa'da Pazartesi günü gazete manşetleri, seçim sonuçlarıyla ilgili Macron için bir "tokat"tan siyasi bir felce ve Fransa'nın yönetilemez hale gelmesinden "siyasi bir deprem"e kadar farklı yorumlar içeriyordu.

Bu sözler, bir çoğunluk hükümeti kurmak üzere Cumhuriyetçilere gitmesi durumunda, Başbakan Borne için cesaret verici olmayacak.

Seçim öncesindeki parlamentoda Macron'un 300'den fazla sandalyesi vardı.

Fransa seçimleri: Aşırı sağcı Le Pen'in uzun süredir devam eden iktidar arayışı
Meclisteki sandalyesini kaybedenler arasında aşırı sağcı rakibi karşısında 56 oyla mağlup olan Sağlık Bakanı Brigitte Bourguignon da var. Ayrıca Yeşil Geçiş Bakanı Amélie de Montchalin de seçilemezken, ilk turda kaybetmesine karşı Avrupa Bakanı Clément Beaune ise Pazar günkü seçimde zafer elde etti.

Macron'un en yakın müttefiklerinden biri olan Meclis Başkanı Richard Ferrand ise NUPES'teki rakibi Mélanie Thomin'e zaferini tebrik etti ve başarılar diledi.

Fransa'nın Karayipler'deki topraklarından Guadeloupe'dan seçime giren Deniz İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Justine Benin de sol rakibine karşı yarışı kaybetti.

Parti tabanına seslenen Mélenchon, heyecan verici konuşmasında sonucun "Macron'un ahlaki başarısızlığına işaret ettiğini" söyledi ve iktidar partisini, Le Pen'in partisiyle kafa kafaya yarıştığı yerlerde sola destek vermeyi reddederek aşırı sağa hizmet etmekle suçladı.

Seçim öncesinde "Mélenchon: Başbakan" sloganıyla seçim çalışmalarını yürüten sol lider, bunun şimdilik geçerli olmayacağını üstü örtük bir şekilde kabul etti ve mücadelesindeki rolünün değiştiğini söyledi:

"Siz istediğiniz sürece, son nefesime kadar sizin önünüzde saf tutma sözüm hala geçerli ve öyle de kalacak."

Mélenchon, herhangi bir sandalye için adaylığı olmaması nedeniyle parlamentoda yer almayacak.

Beş yıl önceki seçimlerde Macron, sivil toplumdan yeni milletvekili yüzleriyle bir iyimserlik dalgası yakalamıştı. Ancak bu kez yeni yüzlerde NUPES ve Le Pen'in partisinden çıktı. NUPES'in milletvekili seçilen adayları arasında meslektaşlarını daha iyi ücret ve koşullar için mücadeleye yönlendiren bir otel oda görevlisi de var. Rachel Keke, yarıştığı eski spor bakanını yenmesi durumunda parlamentoda dans etme sözü vermişti.

Macron hangi reformlarda zorlanabilir?
Macron, süregelen geçim krizinin üstesinden geleceğine söz verdi ancak rakiplerinin bu krizle nasıl başa çıkılacağı konusunda çok farklı fikirleri var. Ana önerileri arasında sosyal yardımlarda reform, vergi yükünü azaltmak ve emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 65'e çıkarmak vardı.

Cumhuriyetçilerin desteklediği bir değişiklik olsa da emeklilik yaşı reformunu gerçekleştirmek özellikle zor olacak.

Bunların yanında Fransa'nın karbon nötr hale gelmesi ve tam istihdam yönünde öneriler var. Yakın zamanda yeni bir yerel yönetim yöntemi önerisiyle gelen Macron, sivil toplumun daha fazla katılımıyla Fransa'yı daha demokratik hale getirmek için yerel halktan oluşan bir Ulusal Yeniden Kuruluş Konseyi fikrini ortaya atmıştı.
 

BBC

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın